Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

120-letnica

PD Tolmin - Žarko Rovšček: ... Soške podružnice Slovenskega planinskega društva

Fotografski uvod v jesenski del počastitev jubileja

Člani Fotografske skupine PD Tolmin imajo za seboj uspešno leto.
V mesecu aprilu so v galeriji tolminskega kinogledališča pripravili svojo 6. pregledno razstavo, junija pa so s priložnostno razstavo v Vetrovalni Bukovo počastili 100-letnico bohinjske proge. Poleg tega se redno udeležujejo različnih fotografskih natečajev.
Skupina je tako po številu zbranih točk dosegla med klubi FZS 6. mesto, kar je za tako mlad kolektiv zelo lep uspeh.

Tokrat so z razstavo »Fotografi praznujejo ob 120-letnici planinstva v Posočju«, ki je bila odprta v soboto, 5. novembra, v galeriji Kinogledališča Tolmin in bo na ogled do 30. novembra, poskrbeli za uvod v jesenski del praznovanja te pomembne obletnice.

Gre za dogodek, ki je hkrati znanilec, predhodnik in dobrodošla obogatitev bližajoče osrednje proslave PD Tolmin 19. 11. 2016, ki bo prav tako v stavbi Kinogledališča Tolmin. Udeležence odprtja razstave je uvodoma nagovorila predsednica PD Tolmin Milena Brešan, ki je poudarila naslednje: »Planinci v Posočju praznujemo letos 120-letnico.
1896 je bila prav v Tolminu ustanovljena Soška podružnica SPD kot četrta v Sloveniji. Na to smo seveda zelo ponosni, zato smo se odločili, da bomo letošnjo obletnico praznovali z več prireditvami. Jubileju na čast smo spomladi že imeli v Knjižnici Cirila Kosmača spominski planinski večer. Obletnici je bilo posvečeno tudi tradicionalno julijsko srečanje planincev na planini Razor.
Nocoj je predzadnja prireditev v tem nizu. Pripravili so jo člani Fotografske skupine PD Tolmin prav za ta dogodek.«

Strokovni komentar o posameznih razstavljenih slikah in zakonitostih izrazne fotografije, ki jim fotografi zvesto sledijo, je pripadal mentorju fotografske skupine Rafaelu Podobniku. Pred tem je predsednica Milena Brešan poudarila, da brez tako priznanega mednarodnega strokovnjaka ne bi bilo tako uspešne rasti Fotografske skupine. Podobnik, ki je poudaril, da brez tako prizadevnih fotografov kot so v Tolminu ne bi sam naredil nič, ni hotel ponavljati vsega o letošnjih uspehih, ampak je začel »sprehod« ob razstavljenih fotografijah s strokovno razlago.
Obiskovalci so mu pozorno sledili, saj vmes ni manjkalo mojstrove značilne šegavosti. Avtorji fotografij so: Milena Brešan, Marjan Černigoj, Ljubo Čibej, Hugon Drago, Martin Gerlič, Miran Klinkon, Karla Kofol, Darja Lavrenčič, Danilo in Miljko Lesjak, Vlado Podgornik in Mario Simaz Dario. Rdeča nit razstavljenih del so seveda, kot se za tovrstno počastitev jubileja spodobi, predvsem planinski motivi. Torej se tudi za slikovno opremljenost različnih edicij, ki jih izdaja planinsko društvo, ni bati.

Kulturni program ob odprtju razstave sta oblikovala harmonikarja, učenca zasebne Glasbene šole PALbin iz Poljubinja, Rok in Jan.

Besedilo: Žarko Rovšček
Foto: Miljko Lesjak

PD Tolmin 06.11.2016
120-letnica Soške podružnice SPD
Uvertura v kinogledališču na fotografski način

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti