Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umrl pod snegom

Slovenske novice - Tina Horvat: Za 34-letnega Domna Kastelica je bil usoden plaz v južni steni Mt. Blanca.

COURMAYEUR, LJUBLJANA – S strehe Evrope, 4808 metrov visokega Mont Blanca, pogosto prihajajo žalostne novice o tragedijah. Gora je namreč zelo priljubljen cilj gornikov vsega sveta, ki ga naskakujejo po navadi s francoske strani, kjer je pristop najlažji. A včeraj je bela smrt kosila na italijanski strani masiva Bele dame, na ledeniku Brouillard ob vznožju južne stene Mont Blanca. Po zelo kratki reševalni akciji so globoko pod snegom, v okoli deset metrov globoki ledeniški razpoki, našli 34-letnega slovenskega alpinista Domna Kastelica in njegovega italijanskega soplezalca, dve leti starejšega Danieleja Colomba iz Sestri Levanteja. Prekrita sta bila z dvometrsko plastjo snega.

Od sobote tišina

Kot je doslej znano, sta alpinista svoj vzpon začela v petek zjutraj v Courmayeurju, kjer so našli njun avto. Nato naj bi se po dolini Val Veny povzpela do koče Monzino na 2590 metrih nadmorske višine in tam prespala v zimski sobi, ki je odprta za alpiniste vse leto.
Naslednjega dne naj bi se povzpela do bivaka višje na gori, vendar se od sobote naprej nista več javljala domačim. Ker je v visokogorju običajno, da ni signala ali zmanjka energije, so iskalno akcijo sprožili šele v sredo, takrat, ko bi se morala že vrniti z gore. Izvedeli smo, da so gorsko reševalno službo iz Aoste obvestili Danielejevi starši in Domnovo dekle.

Stekla je bliskovita reševalna akcija in po zaslugi tehnologije RECCO, ki jo uporabljajo gorski reševalci in vodniki in ki s pomočjo detektorja locira anteno, to ima vgrajeno uporabnik v opremo, so ju našli v nekaj urah. Trupli ponesrečencev so odpeljali v dolino. Za zdaj še ni znano, kdaj natančno ju je usodno pokopal plaz, niti tega se ne ve, ali sta bila na poti navzgor ali navzdol.

Nagrajen za posebne dosežke

Na Planinski zvezi Slovenije so nam potrdili Domnovo smrt in povedali, da se je tudi PZS vključil v iskalno akcijo takoj, ko je bilo mogoče oziroma so izvedeli, da Domna pogrešajo. Kot je povedal Matjaž Šerkezi, so v sredo zvečer, ko so bili obveščeni, njegovi družini pomagali pri vseh žalostnih postopkih, ki nastopijo ob tragični smrti v gorah.

»Domen je ravno naredil zelo težek izpit in pridobil mednarodno licenco za gorskega vodnika, zdaj pa tole,« izvemo od njegovega prijatelja. Bil je zelo ambiciozen plezalec, ki je življenje posvetil goram in od tega tudi živel. Letošnje poletje sta z dekletom preživela v Chamonixu, kjer je kot gorski vodnik vodil kliente na Mont Blanc, imel pa je tudi gorniško agencijo Altamania, ki je organizirala vrhunsko vodene ture v slovenskih Julijcih, italijanskih Dolomitih, v Paklenico in v italijanske in francoske Centralne Alpe, kjer se je kot doma počutil v najtežjih in najdaljših alpinističnih smereh, kot sta Eiger in Matterhorn.

Za ljubezen do gora je bil zelo hvaležen staršem. Ti so ga, odkar je shodil, s sabo vodili v hribe, s trinajstimi leti je prvič obiskal plezalno steno v dvorani. A iz športnega in tekmovalnega plezanja ga je začelo vleči v višje in bolj zahtevne stene, v alpinizem. Lani je Domnu Planinska zveza Slovenije podelila nagrado za posebne dosežke v alpinizmu, in sicer zaradi preplezanih težkih kombiniranih smeri v alpskih stenah in zaradi nove smeri na še neosvojeni šesttisočak Chukyi- ma Go (6259 m) v rolwalinški Himalaji.

»Po naravi sem raziskovalec in moj veliki izziv je iskanje novega in še nepreplezanega. To je moje življenje in to so moji cilji. Poskušam iskati vedno nove izzive in to me

vodi po vsem svetu. Moj cilj je, da bi nekoč preplezal najvišje gore sveta,« je nekoč dejal Ljubljančan, ki je po rodu iz Novega mesta, sicer pa je član Akademskega alpinističnega odseka. Žal je njegove načrte mnogo prezgodaj prekinila bela smrt.

Eden najboljših v Sloveniji

Domnu je letos uspel tudi njegov največji podvig, z Olovom Isakssonom in Marcusom Palmom je v Tibetu splezal na 6300 metrov visok Jang Tsang Go po zelo zahtevni smeri, še leto prej pa mu je uspel izjemen vzpon v Patagoniji. Dve slovenski odpravi sta se novembra ob podpori Planinske zveze Slovenije odpravili pod strmo in izpostavljeno vzhodno steno gore Cerro San Lorenzo in po seriji neuspešnih poizkusov tujih alpinistov v istem dnevu postavili kar dve , prvenstveni smeri, ki so ju poimenovali No Fiesta in EXIT.

TINA HORVAT
tina.horvat@slovenskenovice.si


EkipaSN, 04.11.2016 Svet24, 04.11.2016 Delo, 04.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05.11.2016 
OD SOBOTE SE NI JAVIL / FOTO: Domen (34) je umrl pod snegom


Delo, Večer (03.11.16): Našli truplo

 

Domen Kastelic
je ravno naredil licenco za mednarodnega vodnika. Foto: facebook

Mont Blanc
z italijanske strani. Foto: facebook

Našega
in italijanskega alpinista je pokopal plaz. Foto: facebook

Našli so ju
včeraj dopoldne. Foto: Ansa

Preplezal je
najtežje smeri. Foto: facebook


Dnevnik, 04.11.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti