Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrt Aleša Kunaverja

Friko - Peter Mikša: Znan je njegov rek, da smo Slovenci morali biti hitrejši od vlaka, da smo ujeli alpinistično dogajanje v Himalaji ...

... in že v dobi 15 let od sploh prve jugoslovanske himalajske alpinistične odprave z novo smerjo v južni steni Makaluja začrtali nove svetovne alpinistične smernice.

Kunaver je bil prvič v Himalaji leta 1960, kot član JAHO 1, v okviru katere je opravil prvi pristop na Trisul 3 in Trisul 2. Od leta 1968 do leta 1984 je bil vodja odprave v Hindukuš (1968), 3. JAHO na Anapurno 2 (1969), v okviru te odprave se je povzpel na Anapurno 4 (7525 m), vodja 4. JAHO in 6. JAHO na Makalu, ki je na Makaluju dokončala prvenstveno smer prek južne stene, vodja odprave v južno steno Lotseja (1981, dosegli 8000 m), 1984: vodja hrvaško-slovenske odprave Manaslu.

Preplezal je tudi več prvenstvenih smeri v slovenskih Alpah, med drugim Sfingo in pozimi Čopov steber v Triglavu. Opravil je prvo zimsko prečenje Kamniško-Savinskih Alp ter prvo zimsko ponovitev Dolge Nemške smeri v Triglavu.

Leta 1979 je ustanovil šolo za gorske vodnike v Manangu v Nepalu. Konstruiral in izpopolnjeval je alpinistično opremo. Je soavtor knjig Makalu in Na vrh sveta ter avtor dokumentarnega filma Vzpon na Trisul.

Umrl je v helikopterski nesreči 2. novembra 1984. Na kraju nesreče so umrli Kunaver, nemški publicist Toni Hiebeler in njegova žena Erika, pilot helikopterja Gorazd Šturm pa je umrl po prevozu v jeseniško bolnišnico. Helikopter je poletel za potrebe Hiebelerja, ki je pisal knjigo Alpe z zraka.

Vir in fotografije: Vir: Mikša Peter, Urban Golob, Zgodovina slovenskega alpinizma.

02.11.2016 18:33
Nesreča helikopterja in smrt Aleša Kunaverja 


Aleš Kunaver (levo) in Tone Jeglič (desno) preskušata radiooddajni postaji pa potrebe prve jugoslovanske himalajske odprave, med njima radijski strokovnjak za zveze.


Aleš Kunaver na vrhu Anapurne IV leta 1969.


Aleš Kunaver in Ante Mahkota na grebenu med prvim zimskim prečenjem Kamniško-Savinjskih Alp od Kočne do Ojstrice leta 1959

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti