Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pršivec

Razgledno teme nam ponudi panoramske razglede nad razgibanim in poraščenim področjem gore, ki seže preko visokih krošenj obsežnega gozda ...Janez Pikon: Visoka gora strmo in prepadno izstopa severno nad obalo Bohinjskega jezera in vzhodno z manj opaznim in robatim temenom.

Pršivec

Pršivec spada med najlepša razgledišča v pogorju Julijskih Alp, saj domuje v središču veličastnega venca gora, ki obdajajo Bohinjsko dolino. Razgledno teme nam ponudi panoramske razglede nad razgibanim in poraščenim področjem gore, ki seže preko visokih krošenj obsežnega gozda. Predel Činkojca nad planino Viševnik pa je poznano po številnih vrtačah, ter globokih breznih. Gora je najvišje nad jezerom in dokaj izpostavljena, ter opazna od vsepovsod. Nižji in manj opazni Vodični vrh, Voket, Gorel Viševnik vzhodno in Vrtec, Stadorski Orliči zahodno in severno nad Črnim jezerom so sosednji vrhovi Pršivca, kamor vodijo označene in neoznačene steze, vse so dobro prehojene. Lovska in neoznačena steza z Ukanca pa vodi po severnem pobočju na razgledno goro nad Bohinjskim jezerom.

Pršivec spada med najlepša razgledišča v pogorju Julijskih Alp, saj domuje v središču veličastnega venca gora, ki obdajajo Bohinjsko dolino ...Parkirišče pred planino Blato je že obsijano z jesenskimi sončnimi žarki ...Začnemo proti planini Pri Jezeru, kjer se zahodno pod prisojno Grivo na gorskem pašniku Krištofojca ...Planino Viševnik dosežemo v popoldanskem času in sestopimo zahodno po gorskem pašniku Krištofojca do planine Pri Jezeru ...Predel Činkojca nad planino Viševnik pa je poznano po številnih vrtačah, ter globokih breznih ...Lovska in neoznačena steza z Ukanca pa vodi po severnem pobočju na razgledno goro nad Bohinjskim jezerom ...Razgledno teme nam ponudi panoramske razglede nad razgibanim in poraščenim področjem gore, ki seže preko visokih krošenj obsežnega gozda ...

Parkirišče pred planino Blato je že obsijano z jesenskimi sončnimi žarki, ki nam pričarajo dobrodošlico v smeri na razgledni Pršivec (1761 m). Začnemo proti planini Pri Jezeru (1450 m), kjer se zahodno pod prisojno Grivo (1758 m) na gorskem pašniku Krištofojca povzpnemo do planine Viševnik (1625 m).

Gora je najvišje nad jezerom in dokaj izpostavljena, ter opazna od vsepovsod ...Pršivec spada med najlepša razgledišča v pogorju Julijskih Alp, saj domuje v središču veličastnega venca gora, ki obdajajo Bohinjsko dolino ...Nad Bohinjskim jezerom se dviga megla, po okoliških gorah z dobro vidljivostjo in lepim razgledom pa toplo sonce občasno poskrbi za še prijetnejše posedanje na gori ...Nižji in manj opazni Vodični vrh, Voket, Gorel Viševnik vzhodno in Vrtec, Stadorski Orliči zahodno in severno nad Črnim jezerom so sosednji vrhovi Pršivca ...Vzhodno pod globeljo Činkojca in po zložni označeni stezi mimo Majske jame dosežemo Pršivec ...Vračamo se preko razgibanega in poraščenega kraškega sveta in jesensko obarvanega macesnovega gozda na travnati globeli Činkojca ...Nad Bohinjskim jezerom se dviga megla, po okoliških gorah z dobro vidljivostjo in lepim razgledom pa toplo sonce občasno poskrbi za še prijetnejše posedanje na gori ...

Ob Bregarjevem zavetišču na planini se povzpnemo južno in vzhodno na rob gorskega pašnika, odkoder vzhodno pod globeljo Činkojca in po zložni označeni stezi mimo Majske jame dosežemo Pršivec. Nad Bohinjskim jezerom se dviga megla, po okoliških gorah z dobro vidljivostjo in lepim razgledom pa toplo sonce občasno poskrbi za še prijetnejše posedanje na gori.

Vračamo se preko razgibanega in poraščenega kraškega sveta in jesensko obarvanega macesnovega gozda na travnati globeli Činkojca. Planino Viševnik dosežemo v popoldanskem času in sestopimo zahodno po gorskem pašniku Krištofojca do planine Pri Jezeru in po krajšem posedanju pred Kočo na planini Pri Jezeru nadaljujemo do prakirišča pred planino Blato.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Pršivec

Planina Blato, 1147 mŽivahna in prostrana planina s številnimi stanovi in počitniškimi hišicami je pomembno križišče planinskih poti, ki se tod razkropijo proti Vogarju, planini Pri Jezeru, planini v Lazu, planini Krstenici ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti