Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podaljšan vikend

Zluftan - Luka Murn: ... v Dolomitih


Z očetom sva se na lep septemberski vikend odpravila v Dolomite. Nastanjena sva bila v koči Rifugio Lagazuoi na prelazu Passo Falzarego, ki je kar presenetila, saj sva dobila svojo sobo z lastno kopalnico. No ja, konec koncev je koča ob cesti, tako da so taki luksuzi nekoliko bolj pričakovani, pa vseeno …

Prvi dan sva se odločila za obisk gore Col di Lana. Gora je dostopna v nekajurnem pohodu s prelaza, in je predvsem lep razglednik, saj ponuja čudovite poglede proti Marmeladi, skupini Sella, Tofanam, Cinque Torrom, ter kraljici okoliša (vsaj če si alpinist), Civetti. Vrh je sicer zanimiv tudi zaradi turbulentne zgodovine; v prvi svetovni vojni je namreč preko vrha potekala bojna linija, in vrh so večkrat minirali, najbolj močno leta 1917, ko so Avstrijci sprožili 45-tonsko mino, ki je dobesedno razstrelila del stranskega vrha, Monte Sief. Seveda je krater še danes viden.

Isti dan si ogledava še muzej prve svetovne vojne, ki se prav tako nahaja na samem prelazu. Tam izveva, da je bilo tukaj, za razliko od Soške fronte, bojevanje vseeno mnogo bolj statično, saj ni bilo organiziranih nobenih velikih ofenziv, tako da je linija ostajala bolj ali manj nespremenjena skozi vojno, pa tudi žrtev je bilo v primerjavi z fronto na naši zemlji relativno manj.

Tudi drugi dan hodiva po zgodovinskih sledeh, ko se vzpneva na vrh Lagazuoi po zgodovinski poti, ki naju pelje skozi strelske jarke, številne kaverne (seveda izklesane v živo skalo), dokler ne doseževa vrha, kjer se nahaja tudi zgornja postaja gondole in v zimskih mesecih operira smučišče. Sestop je še bolj zanimiv – s čelado in čelko opremljena se začneva spuščati po številnih stopnicah navzdol v črn svet kavern, in kmalu odkrijeva, da je bil cel hrib prekopan s strelskimi jarki in kavernami. Vsekakor zanimivo doživetje, ki ti začne v glavi dajati mračne misli o človeški naravi. Na srečo naju kmalu zopet obsije sonce, ko se znajdeva ob vznožju hriba, ter zopet zagledava čudovito gorsko kuliso. Čaka naju še sprehod ob cesti nazaj do koče, kosilo, ter povratek nazaj domov, saj se vreme v regiji s sledečim dnem znatno poslabša.

Več pa, upam da povedo slike [In teh je veliko!]Dolomiti so vedno lepi!

 

26.10.2016

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti