Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medgeneracijsko sodelovanje

Matija Volontar: Po nedavno preplezani smeri v Temenu - Pajek, ki sva jo z Anžetom Klaričam preplezala 9. 8. 2016, me je kontaktiral možakar po imenu Janez Gril.

V kratkem telefonskem pogovoru mi je povedal, da sta s Stanetom Belakom - Šraufom leta 1978 že plezala v tistem delu Temena. Prosil me je tudi, če se lahko dobiva, da natančno vriševa obe smeri in tako vidiva skupne dele. Seveda sem na srečanje takoj pristal.

Po vrisu obeh smeri, sva opazila, da sta smeri skupne približno 2/3 stene. Le v zgornjem delu, se smeri za približno pet raztežajev razlikujeta. Janez je predlagal, da Pajek ostane, saj ni vedel natančno kje sta plezala, midva s Klaričem pa tudi nisva našla klinov, ki bi jih morala po njegovem opisu. Z idejo se nisem stinjal, saj je tam svet tako razbit, da je 10m levo ali desno ista stvar. Tako sva oba skoraj istočasno prišla na idejo, da smeri ''združiva''.

Ker pa Stane Belak-Šrauf še nima svoje smeri se bo smer imenovala Šraufova smer (Gril-Belak Šrauf 1978; Klarič-Volontar 2016). Vse o dogovoru lahko preberete na priloženi sliki, ki ga je spisal Gril s peresom na list (A4 format). Celotno dogajanje pa bo objavljeno v eni izmed naslednjih številk Planinskega vestnika. Izredno dobra izkušnja, z izjemnim človekom.

Besedilo: Matija Volontar Fotografije: Matija Volontar in Janez Gril
Vir: KA PZS   

 

25.10.2016 

Skeniran dokument, kot 
je v objavi KA, je povečljiv v berljivejšo podobo


AOJ/G-L (10.08.16): Pajek - nova smer
Matija Volontar z Anžetom Klaričem v južni steni Temena ... = opis, shema, fotografija

In še fotografija,
ki smo jo našli šele v dokumentaciji

AOK/G-L (30.09.16): Varianta Pajka

3 komentarjev na članku "Medgeneracijsko sodelovanje"

Franci Savenc,

Na srečanju veteranov (07.10.16) sem dobil od Grila (v prisotnosti Mikca Drašlarja) mapo z vso "dokumentacijo" in opozorilom, da bo to dobila KA, da bo objavljeno v PV (torej ekskluziva) in sploh vse zelo uradno.
Sem bil pa pred tem naprošen od Grila (prek Bučerja, ker Janez nima e-pošte ...), da bi pomagal razčistiti, kako je s smerjo v Temenu, o kateri je Gril prebral v PV (2016//), kjer je bila tudi prošnja, naj sporoče kdo je morda tam že plezal (zaradi klina) pred navedzo Klarič-Volontar. // Skeni KA (očitno Šerkezi) so slabi in brez "podpisov" / V povečavo rokopisne stranmi sem dal sken "originala", ki sem ga dobil v mapi = več podpisov ...
V mapi z dokumentacijo je še kuverta s fotografijami iz JZ stene Stenarja, kjer je Gril s Šraufom preplezal (zimsko (!?) marca 1988) svojo drugo prvenstveno.


Jurij Hladnik,

Komentar z rahlo zamudo. Naletel sem na vodniček Prvenstvene smeri AO Jesenice. Tam je Šraufova smer predstavljena kot prvenstvena smer iz leta 2016 Volontarja in Klariča, kar ni korektno. Nujno bi morala biti omenjena prvotna avtorja smeri. In še to: prvenstvena smer je samo enkrat prvenstvena, ostalo so zgodbice.

Lep pozdrav,

Jurij Hladnik


Janez Javoršek,

Spoštovani;

Citiral bom zgornji zelo zanimiv zapis, predvsem zanimiv zaradi "vpletenosti" dveh generacij, pri poimenovanju novo nastale smeri seveda starejši generaciji (Janez Gril), ni kaj oporekati, mlajša pa bi vseeno lahko v današnjem "informacijsko naprednem" času našla podatek, da se neka smer že imenuje "Šraufova"

"Ker pa Stane Belak-Šrauf še nima svoje smeri se bo smer imenovala Šraufova smer"

To je citat iz zgornjega zapisa, Šraufova smer je bila splezana leta 1981 v JZ steni Velikega Grebena v KSA. Plezal jo je Stane Belak-Šrauf. Opis je na str. 161 plezalnega vodnička Kamniška Bistrica izdanega l. 1995

Vsem vpletenim se opravičujem.

Janez Javoršek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti