Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lindič in Papertova

Friko - Uršula Novak: ... z novo smerjo v steni Kizil Asker

Nemška alpinistka Ines Papert je že pred šestimi leti načrtovala vzpon na težko dostopno goro Kizil Asker (Kyzyl Asker, 5842 m), ki se nahaja na meji med Kitajsko in Kirgizistanom, vendar ji ni uspelo ne leta 2010, ne leta 2011 – enkrat zaradi močnega sneženja in plazov, drugič zaradi bolezni v ekipi.

Ko je nanjo že skoraj pozabila, pa se je nad mogočno goro navdušil naš Luka Lindič. Kako tudi ne, ko pa so smer poskušali preplezati že desetkrat, a se je gora vedno znova uprla. Lindič je s svojim entuziazmom in pristopom k plezanju Papertovo hitro prepričal, da jima s skupnimi močmi lahko uspe, in 30. septembra sta se še v trdi temi podala proti vrhu.

Časa ni bilo veliko, saj naj bi oknu lepega vremena sledile snežne nevihte, zato sta se zavedala, da morata napredovati čim hitreje. V zahtevni smeri je Lindič Papertovo tudi nekoliko prestrašil. Ko je plezal v vodstvu in je bil tako visoko, da ga ni več videla, je namreč zaslišala glasen krik. Vendar je bil to krik veselja, ki mu je botroval Lindičev pogled naprej: pred njim je bil popoln led, ki je na takšni višini redek, in je pomenil, da bo naporno plezanje obema v užitek.

Napredovanje kljub temu ni bilo preprosto, saj ju je ujela nevihta s točo, a po njej sta opravila še nekaj raztežajev in si ob deseti zvečer, ponovno v popolni temi, postavila bivak malo pod grebenom – če bi temu sploh lahko rekli bivak, saj sta s cepini v led dejansko vklesala nekaj prostora za sedenje. Pred najhujšim vetrom sta bila sicer zaščitena, a občasni sunki so prinašali moker sneg, zato je bila noč tudi po besedah Lindiča ena najtežjih med vsemi, kar jih je preživel v steni.

Ob prvih sončnih žarkih, ki so ju ogreli, sta se pripravila za nadaljevanje in ob deseti dopoldne pričela pot preko grebena proti vzhodu, do vrha. Dosegla sta ga ob 12.10 in se s tem zapisala med tiste redke alpiniste, ki so stopili na vrh te gore.
Prvenstveno smer sta poimenovala Lost in China (Izgubljena na Kitajskem: ED, WI 5+, M6), saj sta se v tuji kulturi in v neskončnost segajočih kitajskih širjavah tako tudi počutila.

Napovedano je bilo ponovno poslabšanje, zato je moral biti tudi spust precej hiter, a z gore jima je uspelo priti do sedme zvečer, tik preden je udarilo resno neurje, ki je z gore rušilo plazove.

Luka Lindič je tako v svoji neverjetni karieri zabeležil še en velik uspeh, prvenstveno smer na 5842 metra visoko Kizil Asker.

Vir in fotografije: arcteryx.com  
Pripravila Uršula Novak 

21.10.2016 09:55


blog.arcteryx.com: Lost In China (1_.10.2016)
Ines Papert and Luka Lindič On Kyzyl Asker

Arc’teryx athletes Ines Papert (42) of Germany and Luka Lindič (28) of Slovenia just came back from China with a successful climb of the difficult southeast face of the 5842m Kyzyl Asker in China via their new route “Lost in China”.
Words by Ines Papert. Photos by Rocker, Luka Lindic, Ines Papert


Facts:
Route: Lost in China (First Ascent) 30th Sept. and 1st Oct. 2016
Mountain: Kyzyl Asker 5842m, China, southeast face ED, WI 5+, M6, 1200m

Acclimatization:
Route: Border Control (First Repeat and First Free Ascent) 21st September 2016
Mountain: Great Walls of China 5000m, China, northeast face ED, WI 5, M7, 650m
 
The gear we brought: bivvy sleeping sack / thin foamies / stove, 1 gas / some bars, soup, cheese, speck and coffee (not much more) / not much more / 2 half ropes / 10 ice screws / 1 set of cams up to N0. 2 / 1.5 set of nuts / 3 titanium pitons / runners

Instagram: Ines | Luka

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti