Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod treh društev

Jurij Jeršin: ... gorske reševalne službe: Mojstrana, Kranjska Gora in Rateče

Leto je naokrog in zopet je prišel čas za že tradicionalni pohod treh društev v naši dolini. Letos je za pohod poskrbelo društvo GRS Kranjska Gora.

Ob 8. uri smo zmenjeni v Srednjem vrhu od koder se odpeljemo Za lep vrh do lovske koče, kjer pustimo naša vozila. Tu se preštejemo in ugotovimo, da nas je devetnajst in dva štirinožca Brin in Moon.
Obeta se lep dan in že razgledi od lovske koče proti Špikovi skupini, Jalovcu, Rateškim Poncam, Mangartu …, jemljejo sapo. Kako bo šele višje, se sprašujemo, saj je sneg pobelil vršace nad 1300 metrov. Polni pričakovanja se poženemo v senčno in mrzlo dolino proti Bašnbrdu. Pot je precej strma, začinjena s snežnim poprhom tudi spolzka, vendar odločne skupine reševalcev nič ne zaustavi. Razgledi so vedno bolj lepi in moj telefonski fotoaparat ni kos težki nalogi prenesti lepoto trenutka v svet neminljivosti.
Po dveh urah dosežemo greben pod Visokim vrhom, kjer se brez besed oziramo za lepotami, ki tu kraljujejo že tisočletja. Povzpnemo se na vrh Visokega vrha, ki se kiti z 20 centimetrsko snežno odejo in je tudi naš današnji cilj.
Na vrhu je obvezno fotografiranje nas in vsega kar nas obdaja. Kranjskogorski reševalci namestijo še kovinsko škatlo z vpisno knjigo, ki je prej na tem vrhu ni bilo.
Sestopimo na drugo stran proti Veliki trati in po cesti nazaj na izhodišče, ki ga dosežemo po štirih urah. Pohod končamo mokrih čevljev, rdečih lic in polni vtisov o ne opisljivih lepotah koščka planeta, ki ga pokrivamo kot reševalci. Ponosni smo, da nam je prav na tem koščku zaupana ta naloga.

Pohod končamo v gostilni Pri Martinu, kjer osebje že pregovorno dobro poskrbi za nas reševalce. Priboljšek sta si seveda zaslužila tudi štirinožca.
Pred odhodom domov nas načelnik GRS Mojstrana povabi na 70-letnico društva, ko bo v petek, 28. 10. 2016 v OŠ Mojstrana.
Razidemo se z mislijo za naslednje leto, ko je na vrsti naša postaja.
Lp, GRS Rateče

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti