Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mrežce v snegu

Silvo Baznik: Iz oblaćne Ljubljane na sončno Pokljuko in na zasnežena pobočja gora nad Lipanco.

Na vožnji iz Ljubljane na Gorenjsko občudujemo naravo z meglicami in obsijanimi vrhovi Begunjščice in Stola na eni strani in od sonca obsijanega Triglava na drugi strani. Kar smejalo se nam je v pričakovanju, ko smo na izvozu Lipce zapustili avtocesto in se usmerili na cesto proti Gorjam, kjer se je še vedno videl vrh Triglava.

Še desetina kilometrov in smo pri Mrzlem studencu, kjer zavijemo na makadam, peljemo mimo Kranjske doline in planine Zajavornik do spomenika Pri Rupah, kjer parkiramo in pozdravimo italijansko govoreče pohodnike. Oprtamo nahrbtnike in stopimo v gozd, kjer so že prve krpe snega. Višje gremo, več je snežnih zaplat in ko prečimo prvo gozdno cesto, stopimo na kolovoz in že stopamo po skromni snežni odeji, ki nas popelje do poti z Zajavornika. Tu odvijemo rahlo levo in zagazimo na debelejšo snežno odejo. Vzpenjamo se v smeri zimskega smučanja in dosežemo dolinico pod Lipanco, kjer se ponovno priključimo kolovozu, ki nas popelje do Blejske koče na Lipanci, kjer je snežna odeja že lepo debela.

Nebo nad gorami kaže modrino, macesni žarijo v rumenozlati opravi, pokriti s krpami snega. Stopimo mimo planinske koče, kjer je že nekaj obiskovalcev in sledimo gazi današnjega prvopristopnika, ko se vzpenjamo na pobočja nad planino. Ustavimo se na ravnici nad prvim pobočjem, da ovekovečimo majhno vodno površino z macesni in soncem v ozadju in nato nadaljujemo vzpon po strmem pobočju. Višje je predhodnik obrnil, mi pa nadaljujemo in gazimo po neokrjenem pobočju Razorja proti vrhu Mrežc. Ko stopimo na odprti greben, zagledamo Bohinjske gore, Viševnik, Mali in Veliki Selišnik in Debeli vrh. Vrh Malega Draškega vrha je že v oblaku, kjer so se izgubili tudi ostali visoki vrhovi, vključno z očakom naših Julijcev. Stopamo proti vrhu in ko ga dosežemo, nas zahladi in dodatno toplo oblačilo pride še kako prav.

Sosednji Lipanski vrh je viden, za njim pa nič. Pogledamo še navzdol na planino Lipanco, ki se koplje v soncu in snegu in na planino Zajavornik, ki je še brez snega. Kmalu za nami pridejo prvi pohodniki in ker nič ne kaže na razjasnitev, se pripravimo za povratek.

Kolega je prinesel na vrh kratke smuči in le te romajo z nahrbtnika na sneg. Z vrha se hitro spustim navzdol, se ustavim in naredim posnetke pohodnika in smučarja, ki gresta navzdol. Sneg ni primeren za kratke smuči in zato po nekaj sto metrih gredo zopet na nahrbtnik, mi pa skupaj navzdol po sedaj že dobro prehojeni gazi. Nekajkrat se ustavimo, občudujemo macesne in tako prispemo nazaj na Lipanco. Pogled nazaj razkrije, da so oblaki objeli tudi gore okoli planine.

S planine gremo po jutranji varianti nazaj do spomenika Pri Rupah, od koder se odpeljemo proti domu.

 
   
   
   
   
   
   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti