Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupščina UIAA

Redna letna in volilna skupščina Mednarodnega združenja planinskih organizacij je bila v soboto, 15. oktobra 2016, v južnotirolskem mestu Brixen

... oz. Bressanone v soorganizaciji Alpenverein Südtirol.
Bilo je okoli 110 udeležencev, med njimi 42 od 59 predstavnikov planinskih zvez z glasovalno pravico. 

Po krajšem začetnem zapletu pri glasovanju o dnevnem redu skupščine, kjer zaradi formalnih razlogov ni bilo možno glasovati o predlogu Turške planinske zveze glede razprave o dvojnem članstvu iz iste države v UIAA, je delo volilne skupščine potekalo po ustaljenem dnevnem redu.

V prvem delu so bila predstavljena in potrjena poročila predsednika, strokovne službe in marketinga UIAA. Sledil je postopek predstavitve in sprejema novih polnopravnih članic iz Afganistana (Afghanistan Climbing & Mountaineering Federation), Kazahstana (Mountaineering and Sport Climbing Federation of the Republic of Kazakhstan), Albanije (Albanian Mountaineering Federation), Gvatemale (Federacion Nacional de Andinismo de Guatemala) in Maroka (Federation Royale Marocaine de Ski et Montagnes). Poleg tega je bil sprejet tudi sklep o izključitvi petih članic, če do konca leta ne plačajo članarine za zadnji dve leti.
Vključno z novo sprejetimi članicami je trenutno stanje: 64 polnopravnih in 18 pridruženih članic, 8 opazovalcev ter organizacija s posebnih statusom (unit member) - International Skyrunning Federation (ISF).
Članice UIAA delujejo v 69 državah sveta.

Vsebinsko najpomembnejša točka dnevnega reda je bilo sprejetje strategije UIAA za novo štiriletno obdobje. Po daljši razpravi, je bila strategija sprejeta z veliko večino glasov, spremljanje realizacije strategije pa se izvaja na vsaki skupščini. UIAA ima okoli 700 tisoč evrov letnega proračuna, kjer okoli 41% predstavlja članarina članic, 16% prihodki iz naslova izvajanja aktivnosti certificiranja planinske opreme (znak UIAA), 32% prispevki sponzorjev, 7% donacije ter 4% ostali prihodki.
Potrjeno je bilo poročilo za leto 2015 ter finančni plan za leto 2017. Predstavljena in sprejeta so bila tudi poročila vseh komisij UIAA.

Po kosilu so sledile volitve za več funkcij v vodstvenih organih UIAA. Nov štiriletni mandat za vodenje UIAA je prejel Frits Vrijlandt z Nizozemske, ki je bil tudi edini kandidat za to funkcijo. Za člane izvršnega odbora so bili izvoljeni Héléne Denis iz Francije (2. mandat, FFCAM), Thomas Kähr iz Švice (2. mandat, SAC), Pier Giorgio Oliveti iz Italije (2. mandat, CAI) in Wang Yongfeng iz Kitajske (1. mandat, CMA).
Za člane izvršnega odbora so bili izvoljeni: 
• predstavniki največjih planinskih zvez: Lucia Foppoli iz Italije (CAI), Juan Garrigos I Torro iz Španije (FEDME) in Francoise Jaquet iz Švice (SAC),
• predstavniki območij: Afrike - Gregory Moseley iz Južne Afrike (MCSA), Srednje in Južne Amerike - Martin Lascano iz Argentine (FASA) in Evrope - Anne Arran iz Velike Britanije (BMC),
• voljeni člani: Georges Elzière iz Francije (FFCAM), Reza Zarei iz Irana (IMSCF) ter Zimba Zanubu Sherpa iz Nepala (NMA).
Vsem članom izvršnega in upravnega odbora še ni potekel mandat, zato je celotna sestava obeh organov predstavljena na spletni strani UIAA.

Ob zaključku skupščine je bilo na predlog CAI in AVS soglasno odločeno, da (11.) častni član UIAA postane svetovno znani alpinist iz Južne Tirolske, Reinhold Messner.

Naslednja skupščina UIAA bo oktobra 2017 v Teheranu (Iran), za gostitelja skupščine v letu 2018 pa je bila izbrana Planinska zveza Mongolije.

Dan pred skupščino UIAA je potekalo tudi srečanje evropskih planinskih zvez, namenjeno predlogu za ustanovitev Evropske planinske zveze. Ob veliki prisotnosti predstavnikov je bila izražena podpora predlogu in podane usmeritve delovni skupini glede vsebine predloga statuta nove organizacije. Predvidoma bo nova organizacija ustanovljena spomladi leta 2017.

Srečanj sta se kot predstavnika PZS udeležila predsednik, Bojan Rotovnik in podpredsednik, Miro Eržen.

Bojan Rotovnik,
predsednik PZS 
Vir: PZS.si 

18.10.2016


UIAA: REVIEW: 2016 UIAA GENERAL ASSEMBLY



 

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti