Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vse manj odpadkov

Delo - Blaž Račič: Očistimo gore – Letos v dolino prinesli več kot tono smeti 
Delo: Popravek 

Rudno polje na Pokljuki – Odlaganje odpadkov v gorah ni pereč problem, saj je stanje precej boljše kot pred 30 in več leti, pravijo v Planinski zvezi Slovenije (PZS). To potrjujejo tudi podatki o količini pobranih odpadkov na Pokljuki, kjer se je v soboto sklenila letošnja akcija Očistimo naše gore.

Okoli 500 planincev in med njimi oskrbniki planinskih koč, predstavniki slovenske biatlonske reprezentance, člani kolesarskega kluba Kranj ter štirinožni prijatelji in vodniki Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke, je na pokljuški planoti v soboto pobralo 625 kilogramov odpadkov. Kot so sporočili iz Zavarovalnice Triglav, ki je s PZS v minuli planinski sezoni organizirala že sedmo akcijo Očistimo naše gore, so letos z gora odnesli več kot eno tono odpadkov, medtem ko so v sedmih letih zbrali že več kot 28 ton odpadkov.
Podatki o količini pobranih smeti v čistilni akciji na Pokljuki potrjujejo, da je teh v gorah vse manj, je dejal Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS, ki pokriva področje dela komisije za varstvo gorske narave in gospodarske komisije PZS.
Podobno ugotavljajo tudi v planinskih kočah, ki organizirajo čistilne akcije v okolici koč, in Jaka Planinc iz Zavarovalnice Triglav: »Predvsem opažamo, da ozaveščanje planincev raste, zato se posvečamo tudi drugim temam, kot sta gorski bonton in varnost v gorah.«

Ozaveščanje traja tri desetletja

Izboljšave na tem področju so se začele že pred 30 leti, ko so na pobudo znanega novinarja in humorista Toneta Fornezzija - Tofa začeli organizirano čistiti slovenske gore, pravi Dušan Prašnikar in ugotavlja, da so se učinki prve akcije – ko so pozivali planince, naj odpadke odnesejo s seboj v dolino in množično ozaveščali o pomenu ohranjanju neokrnjene narave – začeli kazati šele na daljši rok.

Zdaj v PZS ocenjujejo, da se je odnos planincev do narave bistveno spremenil, velika večina jih odpadke odnese v dolino. Kljub temu se še pojavljajo primeri, da planinci odpadke pustijo kje ob poti v gorah, ali pa, kot pravi Prašnikar, kar v planinski koči. Dodaja, da pri tem bistvene razlike med slovenskimi in tujimi planinci ni.
Blaž Račič  
Foto Mediaspeed 

  10.10.2016



Delo, 18.10.2016  
 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti