Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 13.10.16

Primorski dnevnik: Člani SPDG na Mali Ponci / Gora Tinisa / Izlet na Kršičevec / Druženje ob kostanju ...

Člani SPDG na Mali Ponci

V nedeljo se je raznolika skupina mladih in starejših članov Slovenskega planinskega društva Gorica podala na Malo Ponco, 1925 metrov visoki hrib, ki se dviga med Planico in Belopeškimi jezeri. Startali smo ob 6.30 s parkirišča pri Rdeči hiši, kjer smo se z društvenim kombijem peljali vse do spodnjega Belopeškega jezera. Od tam se je naša pohodna tura začela. Pot nas je vodila po temnem gozdu do razgledne točke, kjer smo občudovali prelep razgled na obe jezeri. Zaradi nizke oblačnosti so bili pogledi časovno kratki, ampak pravljični. Nato smo se počasi dvigali in že na višini 1500 m naleteli na zasneženo pokrajino, ki nas je spremljala vse do vrha gore. Na vrhu smo si privoščili kosilo in obvezno skupinsko sliko. Zaradi oblačnosti si ni bilo mogoče ogledati okolice. Nato nas je pot vodila do koče Zacchi, ki pa je bila zaprta. Med povratkom so tudi oblaki popustili in smo imeli prelep razgled na Mangart in okolico. Spustili smo se do parkirišča pri zgornjem jezeru, kjer smo si privoščili zasluženo pijačo. Čakal nas je še sprehod ob jezerih do kombija. Vsi udeleženci izleta smo bili nad opravljeno turo zadovoljni in se srečno vrnili domov, v pričakovanju novih izletov.

Gora Tinisa

Jesen obdari gorski svet s prav posebnim čarom. Takrat gozd zablesti v neštetih odtenkih rjavo-rdeče barve, macesni pa se odenejo zlato rumeno. Da bi ob prijetni planinski turi doživeli tudi lepoto v jesenske barve odete narave, načrtuje tržaško Slovensko planinsko društvo v nedeljo, 16. oktobra, izlet v Karnijske Alpe. Tržaški planinci se nameravajo povzpeti na 2120 m visoko goro Tinisa. Vzpon je precej zahteven, predvsem v zgornjem delu gore, kjer je skala krušljiva, nekateri prehodi pa bolj izpostavljeni. Manj adrenalinsko naravnani pohodniki, pa se bodo skupno z ostalimi povzpeli do prelaza Malpasso di Tinisa in se od tod podali po krožni naravoslovni poti, ki se vije po pobočju gore. Pot je posvečena prerano preminuli tržaški alpinistki Tiziani Weiss.

Zbirališče za načrtovani avtomobilski izlet, na razpolago bo tudi društveni komi, je v Sesljanu ob 6.30. Izlet je naporen; za krožno turo so predvidene od 4 do 4.30 hoje, za vzpon na vrh pa 6 ur. Nujna planinska oprema in pohodniške palice. Za morebitne informacije je na razpolago tel. št. 040 413025 (Marinka).

Izlet na Kršičevec

V jesenskem času, točneje v nedeljo, 23. oktobra, načrtuje SPDT avtomobilski izlet v Pivško kotlino z vzponom na manj poznano, 1091 m visoko goro Kršičevec. Gora se nahaja vzhodno od vasi Jurišče, od koder pelje na vrh lahka, označena pot. S travnatega vrha se odpira lep razgled po večjem delu Slovenije. Ob sestopu je predviden še ogled nekaterih naravnih zanimivosti področja. Tura je primerna za vse, predvidene so 4 ure zložne hoje. Nujna planinska oprema.
Opisano turo načrtuje SPDT v sodelovanju s PD Postojna, da bi se tudi z bližnjimi sosedi bolje spoznali in navezali prijateljske vezi.
Zbirališče v Bazovici, pri Kalu ob 8.00 uri. Za morebitne informacije sta na razpolago tel. št. 345240325 (Mauro) ali 040 413025 (Marinka).

Druženje ob kostanju v nedeljo na Vrhu

Slovensko planinsko društvo v Gorici bo v nedeljo poskrbelo za tradicionalno družabnost ob kostanju. Srečanje bo v popoldanskem času pri jamarskem domu na Vrhu, medtem ko bodo dopoldne ponudili možnost rekreacije pohodnikom in kolesarjem. Ob 10. uri se bo začel lažji pohod Gabrje-Brestovec-Vrh-jamarski dom. Pohod bo po označenih poteh. Do Brestovca je slaba ura zmerne hoje, z Brestovca do cilja pri jamarskem domu pa še dobre pol ure. Sprehod po Krasu sodi tudi v sklop pobud Kekčeve poti. Sočasno s pohodniki bodo na krožno pot odpeljali tudi gorski kolesarji.
Zbor je določen ob 9.45 v Gabrjah, pri vodnjaku, kjer je tudi dovolj prostora za parkiranje. Pohodniki in udeleženci vožnje z gorskimi kolesi morajo sami poskrbeti za prevoz s prireditvenega prostora do izhodišča. Druženje bo od 12. ure do mraka ob vsakem vremenu.

Planinski koledar 2017

Za člane in prijatelje, ljubitelje gora in gorske narave je SPDG poskrbelo za nabavo stenskega koledarja z barvnimi fotografijami priznanih avtorjev in z motivi iz gorskega sveta. Posnetki so bili izbrani na natečaju Planinske zveze Slovenije. Koledar 2017, ki je že na razpolago, je mogoče naročiti pri odbornikih društva.

Zelo dobro obiskane planinske koče v visokogorju > 

Letošnja poletna planinska sezona je ena boljših v zadnjih petih letih. Svoj vrhunec je pričakovano doživela avgusta, a z jasnim in toplim vremenom septembra postavila piko na i dobri sezoni. Tri petine planinskih koč beleži boljši promet, višji obisk in več nočitev od petletnega povprečja, prav tako se še vedno povečuje obisk tujih planincev. Kot so sporočili iz Planinske zveze Slovenije, so planinske koče v začetku oktobra v visokogorju večinoma zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas.

 

13.10.2016
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti