Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Burnjak 2016

Maruška Lenarčič: Praznik kostanja in Planinske družine Benečije
Novi Matajur: 
Lietos na Burnjaku Planinske so tudi turklal sadje za mošt

Tokrat so se na burnjak planinci pobratenih planinskih društev OPD Koper ter PD Fram pripeljali s kar dvema avtobusoma in seveda uživali v gostoljubnosti domačinov.
Pa še vreme nas je vse nagradilo s prijetnimi jesenskimi sončnimi žarki.

Preden so okusili pečene kostanje so udeleženci odšli na krajši pohod po značilni ter slikoviti in zanimivi beneški pokrajini pod Matajurjem. Predstavili so jih predsednica PD Benečija Lojza, ter planinec Jožko in tudi drugi domačini. Obiskali smo cerkev Sv. Ivana na Tarčmunu, grob velikega narodnjaka Ivana Trinka ter spoznali značilno beneško podeželsko stavbarstvo (kozolec v Jelinu, etnografski muzej v Mašere, sto in več let staro klet, kovačijo ...). Manjkala ni tudi pogostitev prijaznih domačinov.
Na koncu pohoda, na Vartači, pa so nas vse čakale okusne testenine, slaščice in seveda slasten pečen kostanj. Žal ga je v Benečiji zaradi napadov kostanjeve šiškarice vedno manj, zato ga morajo kupovati v drugih krajih. Zbrane so gostitelji presenetili še s svežim hruškovim sokom, ki so ga mladi Benečani pripravili kar na prireditvenem prostoru. Slasten sok so stiskali v stari preši (so turklal hruške), razstavili pa so tudi stari voz (burela) s katerim so nekoč vozili na Laško in v druge kraje.

Ne samo kulinarične dobrote tudi značilna glasba beneških harmonikarjev je navdušila prav vse planince iz Slovenije - z veseljem smo z njimi zapeli in zaplesali, ob odhodu pa dragim rojakom, ki tu, na zahodni meji ohranjajo slovenstvo, obljubili, da se k njim še vrnemo.

Maruška Lenarčič   
Fotografije: Jožef Bobovnik in Maruška Lenarčič   


Predstavitev srečanja v beneškem narečju je v časopisu Novi Matajur. >

Lietos na Burnjaku Planinske so tudi turklal sadje za mošt

Planinska družina Benečije je lietos napravla suoj tradicionalni Burnjak na Vartači, na križišču, kjer adna pot peje na Tarčmun, druga pruot Matajurju.

Kazalo je, de bo daž, pa čarne magle, ki so vsakoantarkaj pokrivale sonce so parnašale samuo frišan ajar. Nie bla še deveta, kar na placu pred obiskovalnim centrom an agriturizmom (Centro visite) sta ble dvie koriere pune judi, adna iz Maribora, druga iz Kopra, an puno makin. Ob deveti so se diel na pot za iti odkrivat cierku svetega Ivana na Tarčmunu, kozouce v Jelino an na Duže, muzej Matajura par Mašerah, kovačijo staro vič ku stuo liet an uelbano kliet. Je bluo kiek vič ku pudan, kar so se uarnil na Vartačo, kjer je že uonjalo, dišalo po pašti an pečenem kostanju. Le ob tisti uri so se uarnil otroc, ki so z njih družinam šli na buj kratak pohod, po stazi, ki jih je pejala okdrivat, kje se skrivajo griče an burje. Klopi an mize okuole an okuole turklja so se hitro napunle, grede ki mladi od Planinske so turklal hruške. Takuo, če te stari so šli s spomini na njih mlade lieta, te mladi an otroc so pa od blizu vidli, kakuo smo runal mošt tle par nas. “Mmmmh, je buj dobar ku sok, ku succo di frutta!”, so pravli otročič. Joško je postroju staro burelo, takuo de smo an videli, s kuon so uozil naš kostanj dol po Laške an ga zamenjali s sierkam, de bi potle mogli kuhat pulento doma. Ramonike, naše beneške piesmi, an Folklorna skupina Živanit, ki čeglih je bla na “pu” an nie imiela soje navadne godce Anno an Mattia (ki so bli zasedeni drugod), je vseglih zaplesala naše stare plese početauko an potresauko, an zaključila s kolom. Tuole pa je dalo kuražo an ostalim jo zaplesat, tudi za se ugriet nomalo, saj smo vsi (al malomanj vsi) drebeniel zauojo mraza, pa vseglih obedan nie imeu sile iti damu, še posebno otroc an te mladi, ki jih je bluo zaries puno.
Za kiek sladkega so poskarbiel mame, tata, noni … dvojezične šuole, ki an lietos so spekli an skuhal puno dobruot. Vsak je dau zvestuo kiek za lon, saj so vsi viedli, de takuo bojo pomagal naši šuoli kupit kar jim kor, za se lieuš učit.

Ramonike so zarobile telo veselo, jesensko nediejo.
An seda, parpravta se vsi za iti na drugi burnjak, tisti, ki bo v nediejo, 16. otuberja, v Gorenjem Tarbiju. Na stuojta parmanjkat, se vam bo huduo zdielo!

 

 

 

 


 16.10.2016 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti