Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Utrinki veteranov

PD Podpeč - Preserje: Še en dvatisočak za izkušene veterane. Tokrat (5. 10.) smo se podali na 2040 metrov visok Jezerski Stog, ki kraljuje nad Krstenico.

Zgodnja jutranja ura veteranom ni delala preglavic. Napovedano je bilo lepo vreme, zato smo bili veseli obiska te zelo razgledne gore. A kmalu za Bledom smo se potonili v meglo, tako da nas je začelo prav skrbeti. Skrb se je razblinila malo pod planino Blato nad Bohinjem, ko nas je deseterica začela s pohodom. Že na začetku nas je pozdravila »zajla«, potem pot ni bila več zahtevna. Takoj je zavila v gozd in se kar strmo vzpela. Ker pa smo bili počasnejše sape, smo zopet potonili v meglo.
Prvi postanek smo imeli na lepo ohranjeni planini Krstenica, ki je bila v tem času že izpraznjena. Nadaljevali smo proti planini Jezerce, tokrat že po pravi gorski poti. Obhoditi smo morali oba Stoga, da smo prišli do nje. Planina je popolnoma opuščena, v poletnem času se živina na njej še pase, ni pa več pastirskih stanov. S planine sledi še najbolj strm vzpon na Jezerski preval, od koder je bil le še sprehod po travah razglednega grebena do strmega vršnega skalnega pobočja gore. Smo bili veseli osvojene gore, malo manj z razgledom. Ker pa smo si vzeli malo več časa, smo dočakali razjasnitev. Odprl se je pogled na Triglav, Ograde, Adama, Evo, Debeli vrh, Vernar, Tosc, Bohinjske hribe, Velo polje in še in še. Kar nismo nehali gledati.
Spust je bil bolj previden in počasnejši. Na planini Jezerce smo bili zopet vsi skupaj, saj na vrh nismo odšli vsi. Smo se pa zato tu vsi slikali.
Nato smo se počasi vračali po isti poti v dolino.

Zavili smo še v Voje, kjer smo se v domu okrepčali, duhovno napolnili pa smo se zgoraj na hribu.
Škoda bi bilo zamuditi tako lepega dne.

14.10.2016
Utrinki veteranov z Jezerskega Stoga 5.10.2016

Veliko več fotografij je v galeriji

1 komentarjev na članku "Utrinki veteranov"

Lojze Budkovič,

Planina Blato je v Bohinju. Pa naj tam tudi ostane. Tudi ime Bohinjski hribi je za domačine neznanka. Pa brez zamere. Dan pa je bil resnično pravljičen.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti