Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ruška planinska pot

PD Ruše - Lidija Valenčak: ... ima 20 let.

Ruški planinci so se pred nedavnim [9. 10. 2016] zbrali v Ruški koči na Pohorju in s štiriurnim planinskim pohodom skromno obeležili 20-letnico Ruške planinske poti, ki so jo slavnostno odprli 1. septembra leta 1996 in je ena izmed bolj obiskanih obhodnic v slovenskih gorah.
Obhodnica ima deset kontrolnih točk in poteka od Ruš po soteski Lobnice mimo lobniških slapov in Šumika na Klopni vrh, od tam na Osankarico in mimo Črnega jezera do Treh kraljev. Od tam gre po južnih obronkih slovenjebistriškega Pohorja, čez Žigartov vrh, ki je najvišja točka na poti (1347 m), do Areha oziroma do Ruške koče in se nato spusti mimo hotela Zarja in Mariborske koče nazaj na ruško območje ter se čez Pečke konča v Bistrici ob Dravi. Pot predstavlja približno 15 ur zmerne hoje po najlepših predelih vzhodnega Pohorja. Do sedaj je spominsko značko o prehojeni poti prejelo že 1096 pohodnikov iz več držav.

Tokrat so se planinci podali na Žigartov vrh in proslavili še 40-letnico, odkar na tem vrhu stoji 23 metrov visok stolp Geodetskega zavoda, in nadaljevali po brezpotjih mimo Belega kamna in Gomile do roba lobniškega pragozda Šumik, kjer se nahaja mnogo granitnih skulptur zanimivih oblik, med njimi tudi »granitno jajce« ali Kekčeva skala, kakor so jo poimenovali otroci. V resnici pa je to tonalitni balvan, ostanek zadnje ledene dobe, ki je na zanimiv način oblikovala sotesko hudourniške Lobnice.

V Ruški koči so se po končanem pohodu s priložnostnim darilom in priznanjem zahvalili še dolgoletnemu oskrbniku te koče Milanu Klančniku, ki že trideset let s svojo ekipo uspešno vodi ta planinski objekt. V prijetnem druženju pa niso pozabili še na okrogle jubileje nekaterih svojih članov.

Lidija Valenčak 

 

13.10.2016

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti