Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

So zanesljiva roka pomoči

Primoske novice - Alenka Tratnik: V Ajdovščini že deset let deluje skupina gorske reševalne službe

Vse več je intervencij, ker je v dolini vse več adrenalinskih športov

So zanesljiva roka pomoči

Letos mineva deset let, odkar je v okviru tolminske postaje Gorske reševalne službe začela delovati skupina Ajdovščina. Ajdovski reševalci so v tem času sodelovali v več kot 150 intervencijah, samo letos v 14. Število nesreč se povečuje z vse večjo ponudbo adrenalinskih športov v Vipavski dolini, pravi vodja ekipe Robert Kovač. Na pomoč jih pokličejo tudi pri drugih nesrečah.

AJDOVŠČINA ► K ustanovitvi skupine v Ajdovščini, ki sodi pod okrilje Postaje GRS Tolmin, je botrovalo več razlogov. Od Tolmina do Ajdovščine je 70 kilometrov, pri klicu na pomoč pa včasih štejejo minute, če ne sekunde, pravi vodja skupine Ajdovščina, reševalec in inštruktor Robert Kovač.

Na pomoč jih pokličejo tudi pri drugih nesrečah. Pomagajo tudi na širšem območju Ekipa, ki trenutno šteje 18 članov, od tega je devet gorskih reševalcev in devet pridruženih članov, deluje na območju od Podnanosa do Nove Gorice. Sodeluje tudi v intervencijah Postaje GRS Tolmin na Kobariškem, Tolminskem in na cerkljansko-idrijskem območju, pa tudi drugje v Sloveniji. Skoraj vsi člani so izkušeni alpinisti, v ekipi sta dva gorska reševalca letalca, zdravnik letalec in inštruktor.

Skupina Ajdovščina je v zadnjem obdobju sama opravila povprečno 20 intervencij letno. Če štejemo še intervencije zunaj našega območja, pa smo sodelovali v približno 50 intervencijah letno. Število se stalno povečuje,” opaža Kovač.

Adrenalinski športi za seboj potegnejo tudi nesreče

Ključni razlog je po njegovem v vse večji ponudbi adrenalinskih športov na območju Vipavske doline s Trnovskim gozdom in Nanosom. “Imamo vedno več organiziranih športnih prireditev, povečuje se tudi obisk individualnih ljubiteljev pohodništva, plezanja, gorskega kolesarjenja, jadralnega letenja. Mnogi se ne zavedajo, kako nevarne so lahko zimske razmere z ledom ali s snegom na Golakih, Čavnu, Nanosu. Nesreča pa se hitro zgodi. Lahko je zvin, zlom gležnja, hujše poškodbe hrbtenice ... Posebno hude so nesreče pri delu v gozdu. Pomagali smo tudi pri poplavah, odpravljanju posledic žledu, iskanju pogrešanih oseb. Skratka povsod tam, kjer sta potrebna zanesljiva roka in zavest pomagati ljudem v nesreči. Sodelujemo tudi na različnih množičnih prireditvah v občini,” je pojasnil Kovač.

Dobrodošla pomoč planincev

Ajdovski gorski reševalci imajo močno podporo v pridruženih članih iz Planinskega društva Ajdovščina, ki so usposobljeni gorniki in pomagajo tudi pri iskalnih akcijah in pri reševanju na različno zahtevnih terenih.

Skupina ima svoje prostore v logističnem centru civilne zaščite v Ajdovščini, s katero dobro sodeluje, pri nakupu opreme pa ji na pomoč vsako leto priskoči tudi Občina Ajdovščina. Povezujejo se tudi s kolegi iz Italije. Tako so se nedavno v dolini Glinščice udeležili vaje z gorskimi reševalci tržaške postaje in postaje Sappada iz Karnijskih Alp, v kateri so iz stene ob 40-metrskem slapu reševali ponesrečenega plezalca. “V vaji smo lahko spoznali in primerjali različne tehnike reševanja, kar vedno pride prav. Gorati del meje je dolg in vsako leto imamo kar nekaj skupnih intervencij,” je še dodal Kovač. “Mnogi se ne zavedajo, kako nevarne so lahko zimske razmere z ledom ali s snegom na Golakih, Čavnu, Nanosu. Nesreča pa se hitro zgodi. Lahko je zvin, zlom gležnja, hujše poškodbe hrbtenice ...”

ALENKA TRATNIK  

  12.10.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti