Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Debeluška v Julijcih

Gorenjski glas - Jelena Justin: Debela peč (2015 m)

Lahko pristopna gora, ki na severni strani nudi spektakularen razgled v dolino Krme, očak Triglav pa nas pozdravlja v svojem sosedstvu. Dvatisočak, primeren za vse. Najvzhodnejši dvatisočak Julijcev.

Debela peč se kopasto dviguje iz pokljuških gozdov, na severni strani pa se vrtoglavo spušča v dolino Krme. Kot najvzhodnejši dvatisočak zaključuje greben, sestavljen iz Mrežc (1966 m), Lipanskega vrha (1968 m) in Brd (2009 m). Ko sem v avgustu dobila na obisk prijateljico s Finske, ki si je želela tudi planinskega izleta, nisem dolgo razmišljala, kam jo bom peljala. Debela peč se mi je zdela idealen cilj za nekoga, ki ni navajen alpskega sveta, hkrati pa je to vrh, s katerega se vidi Triglavsko kraljestvo z vso njegovo lepoto.

Zapeljemo se na Pokljuko, peljemo mimo Mrzlega studenca. Po nekaj kilometrih se na levi strani odcepi cesta do Šport hotela, mi pa nadaljujemo naravnost. Na desni opazimo cesto, ki zavija proti planini Javornik, mi pa peljemo še malce naprej in zavijemo desno do spomenika Pri Rupah.

S parkirišča nadaljujemo po markirani poti proti Lipanci. Pot se ponekod dokaj strmo vzpne, prečimo cesto in na drugi strani nadaljujemo strmo navzgor. Kmalu se nam z desne strani priključi pot, ki pripelje s planine Javornik. Sledi še nekaj ovinkov in že smo na planini Lipanca.

Z Lipance nadaljujemo skozi macesnov gozd. Pot se zmerno vzpenja, nato pa nas pripelje do strmega dela, ki se v prečnem vzponu dvigne na planoto. Na vrhu planote je razcep; leva pot vodi na Lipanski vrh, mi pa sledimo desno proti Debeli peči. Dosegli smo okolico Spodnjih Brd, kjer so čudoviti, zložni travniki in redko posejani borovci. Če se vzpnemo na vrh travnika, bomo ugledali lepotico, ki je naš cilj, odprl pa se nam bo tudi razgled na goste pokljuške gozdove in planino Javornik.

Na koncu travnikov nas čaka naslednji, nekoliko bolj resen vzpon, čez zložen klanec proti vršnemu sedlu, kjer se prvič odpre pogled proti Krmi in Triglavu. Pobočje, preko katerega se vzpenjamo, je apnenčasto, skoraj golo. Na vrhu se pot ponovno razcepi: levo vodi pot po pobočju Brd proti Lipanskim vratom, desno pa se vije proti Debeli peči, vrh katere zagledamo pred seboj. Do vznožja strme, vršne piramide nas čaka zložen sestop. Še zadnji vzpon po vršnem travniku in Debela peč nas nagradi s fantastičnim razgledom: Viševnik, Mali in Veliki Draški vrh, Tosc, Vernar, Triglav, Rjavina; če stopimo povsem na rob in se zazremo globoko v Krmo, vidimo celo Kovinarsko kočo.

Z vrha sestopimo po poti vzpona, lahko pa turo podaljšamo vse do Mrežc, čez Brda in Lipanski vrh, a to nam bo vzelo precej več časa, pa tudi tura je tehnično težja. No, jaz svoje finske prijateljice nisem peljala tam čez. Že na vrhu Debele peči je bila presrečna, saj je bila na najvišji nadmorski višini do takrat. In dvomim, da bo kdaj višje.

Nadmorska višina: 2015 m
Višinska razlika: 664 m
Trajanje: 3 ure in 30 minut
Zahtevnost: 2 / 5

  13.10.2016


Ko zagledamo Debelo peč ... / Foto: Jelena Justin

Razgledni vzpon na vrh / Foto: Jelena Justin


»Plaža« na vrhu Debele peči / Foto: Jelena Justin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti