Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Listino

za trajnostni razvoj turizma prejela  Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje

Bled in Venzone (Pušja vas v Furlaniji), 10. oktober 2016
Federacija Europarc, mreža zavarovanih območij v Evropi, je priznanje za vzorna prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v zavarovanih območjih podelila Triglavskemu narodnemu parku z biosfernim območjem Julijske Alpe UNESCO MAB in Naravnemu parku Julijsko predgorje v dolini Rezije. Parka sta prva čezmejna zavarovana območja v Evropi, ki sta prejela tovrstno listino. Uradna podelitev priznanja bo v začetku decembra v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Federacija Europarc se zavzema za ohranjanje narave, kulturne krajine in trajnostni razvoj. Njena naloga je spodbujati izboljšave pri upravljanju zavarovanih območij preko izmenjav dobrih praks in politik ter pomagati zavarovanim območjem pri soočanju z vsakodnevnimi izzivi.
Njen slogan za trajnostni turizem je Dobro za parke, dobro za ljudi!

Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje sodelujeta že 20 let na področjih evropskih projektov, izmenjave dobrih praks glede obiskovanja in strokovnih nalog, predstavitev na različnih dogodkih ter sodelovanja šol iz neposredne okolice obeh parkov.
Na 13. konferenci Alpske konvencije leta 2014 sta parka prejela certifikat za čezmejno pilotno regijo za ekološko povezanost, novo prejeto priznanje Federacije Europarc za trajnostni razvoj turizma pa je nadgradnja certifikata za čezmejno sodelovanje med sosednjima parkoma iz leta 2009. Odločitev o podelitvi listine je sprejela komisija Federacije Europarc na podlagi izvedenskega obiska in prepričljivega poročila ocenjevalke, ki je izpostavila vzorno čezmejno sodelovanje sosednjih parkov, močno povezanost deležnikov z naravo in kulturno dediščino, prizadevanja za ohranjanje tradicije, visoko raven kakovostnih turističnih ponudnikov z lokalnimi izdelki in pridelki, dobro povezovanje informacijskih mest in skupno promocijo. Pridobitev listine je okrepila tudi prizadevanja za razširitev biosfernega območja Julijske Alpe na italijansko stran.

Turistični obisk biosfernega območja MAB Julijske Alpe se povečuje. Vzporedno z rastjo obiska se krepijo tudi prizadevanja za vzpostavitev vzdržnega turizma.
Leta 2015 sta zavarovana območja partnerjem s področja turizma z obeh zavarovanih območij predstavila akcijski plan za spodbujanje aktivnosti s poudarkom na skupni promocij, izobraževanju in trajnostni mobilnosti.
V. d. direktorja Triglavskega narodnega parka dr. Bogomil Breznik ob prejetju listine poudarja, da območje obeh parkov s priznanjem dobiva dodatno vrednost, ki jo moramo skupaj izkoristiti pri kandidiranju na evropske projekte. Listina je velika nagrada za vztrajno delo pri povezovanju vseh deležnikov na področju turizma in občin v biosfernem območju Julijske Alpe in dolgoletnega sodelovanja med obema zavarovanima območjema.
Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus meni: »Izjemno ponosni in veseli smo novice, da je Triglavski narodni park pridobil listino za trajnostni razvoj. Gre za pomembno priznanje dosedanjemu delu in aktivnostim, na drugi strani pa dodatna zaveza, da bomo cilje tudi v prihodnje uresničevali na trajnosten, vzdržen način
Predsednik Naravnega parka Julijsko Predgorje Andrea Beltrame je povedal: »Listina je zelo pomembna za vso regijo, saj je to prva listina podeljena čezmejnemu območju v Evropi, kar potrjuje evropski duh spoštovanja narave in prijateljstva med ljudmi obeh držav

  10.10.2016
Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje prejela listino za trajnostni razvoj turizma


Predstavitev čezmejne ekoregije Julijske Alpe bo v soboto, 15. oktobra, ob 17. uri, v Centru TNP Bohinj v okviru dogodka Zelenega vikenda v Bohinju Naj vas narava zapelje, ko bomo odprli info točko trajnostne mobilnosti in premierno predvajali kratek animirani film Naj vas narava zapelje. (Projekt Parkiraj in doživi naravo!)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti