Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinisti veterani

Petek, 7. oktobra 2016: 35. srečanje alpinističnih veteranov je bilo tudi letos v Koči na Gozdu  Planinski vestnik  Vzajemna

Tradicija veleva gasilsko sliko "natančno" ob 17. uri pred vhodom v kočo.

Bilo jih je blizu petdeset, nekaj šele prvič.

Jubilanti so po otvoritvi predsednika srečanj Kazimirja Drašlarja dobili v spomin knjige:
Za 90 let bi ju morala dobiti Sandi Blažina in Vida Košmelj, žal pa sta svojo udeležbo morala odpovedati.
Za 85 let: Emil Herlec in Janko Jeranko ter odsotni Mitja Kilar.
Za 80 let: Matjaž Deržaj, Brane Jaklič, Marjan Raztresen, Drago Zagorc in Ante Mahkota; zadnja dva nista bila prisotna.
Za 75 let: Iztok Belehar in Mikec Drašlar.
Za 70 let pa Vojko Bučer in Mojca Kopač ter Boris Krivic, ki pa ni bil prisoten.

Po slavnostni podelitvi življenjskih priznanj in večerji je sledilo še tradicionalno predavanje; tokrat za večino precejšnje presenečenje: vojaško gorništvo.
Najprej je Miha Kuhar predstavil svojo življenjsko pot: od alpinista, pa športnega plezalca ... do načelnika Gorske šole Slovenske vojske (GORŠ).
Janez Kavar pa je dodal še osnovno vedenje o Združenju vojaških gornikov Slovenije (ZVGS).
Srečanje so pozdravili župan občine Kranjska Gora, predsednik PD Kranjska Gora in načelnik Komisije za alpinizem PZS.

Fotografije Vladimir Habjan  


Planinski vestnik, november 2016
35. srečanje alpinistov veteranov

V prijetnem vzdušju Koče na Gozdu na Vršiču je v petek, 7. oktobra 2016, potekalo 35. srečanje alpinistov veteranov. Tokrat se jih je na skupinskem fotografiranju zbralo kar šestinštirideset. Po uradnem delu s pozdravnim nagovorom predsednika odbora srečanja alpinistov veteranov pri PZS Kazimirja Drašlarja - Mikca in podelitvijo daril jubilantom sta sledili nekoliko neobičajni predavanji o gorništvu v vojski. Najprej gaje z osebno in poklicno zgodbo predstavil Miha Kuhar, namestnik poveljnika 132. gorskega polka in načelnik Gorske šole Slovenske vojske, zgodovino in dejavnost Združenja vojaških gornikov Slovenije pa je v besedi in sliki orisal častni član ZVGS brigadir (v. p.) Janez Kavar. Zbor je nagovoril tudi načelnik Komisije za alpinizem Miha Habjan, po koncu predavanj sta se srečanju na kratko pridružila še predsednik PD Kranjska Gora in župan občine Kranjska Gora. Letos so knjige kot spominska darila prejeli: Sandi Blažina, Vida Košmelj (devetdeset let), Emil Herlec, JankoJeranko, Mitja Kilar(petinosemdeset let), Matjaž Deržaj, Brane Jaklič, Drago Zagorc, Ante Mahkota, Marjan Raztresen (osemdeset let), Iztok Belehar, Mikec Drašlar (petinsedemdeset let), Vojko Bučer, Mojca Kopač, Boris Krivic (sedemdeset let). Predsednika odbora Drašlarja smo zaprosili še za nekaj besed ob tokratnem srečanju. Takole je povedal: "Trdoživost alpinistov veteranov se kaže v tem, da vtem letu nismo izgubili nobenega veterana. Letos je prišlo tudi do trdnejše povezave naše veteranske skupine s predsedstvom PZS in Komisije za alpinizem, kjer sicer ohranjamo avtonomijo in je zagotovo pozitivno za nadaljnje delovanje. Tako smo letos sodelovali na srečanju planinskih zvez več držav Plezanje za vse na Češkem in v svoji ekspertni skupini (več na pzs. si/novice, op. a.) predstavili področje svojega delovanja.

Pozitivna povezava s PZS se kaže tudi vtem, daje planinska organizacija prevzela nekakšno pokroviteljstvo nad zasebnim projektom naše članice veteranke Špele Kristan, ki je v Nepalu zgradila medicinsko postajo. Kot prvi rezultat tega je bila povezava z Medicinsko fakulteto, ki bi to postajo vzela pod strokovno okrilje, uporabna pa bi bila kot učna baza. Kako bo naprej, se še dogovarjamo, verjetno bomo uporabili podoben model upravljanja, kot je Kunaverjeva šola v Manangu. Po mojem mnenju na takšen način tudi širimo vpliv in pomen planinske organizacije. Pomen naše družbe alpinistov veteranov pa je vtem, da po eni strani povezujemo generacije alpinistov in po drugi, da sodelujemo in da se znanje med generacijami tudi prenaša. Ravno tak primer povezovanja je predavanje Rada Kočevarja na letošnjem zboru alpinistov, mladi alpinisti, ki zdaj plezajo v nebo in jih povabimo mi, pa si štejejo v čast, da predavajo nam." Odboru za srečanja veteranov alpinistov pri PZS pri organizaciji pomagajo Rudi Zaman iz založbe Didakta, Planinska založba, Komisija za alpinizem pri PZS, nekateri ostali donatorji, poleg tega za gostoljubje koče poskrbi PD Kranjska Gora, odbor pase vsem najlepše zahvaljuje.

Irena Mušič Habjan  
Fotografija Vladimir Habjan (je enaka skupinski zgoraj)  
 



Vzajemna, 01.12.2016

2 komentarjev na članku "Alpinisti veterani"

Franci Savenc,

Zamenjal:


Franci Savenc,

Še ena zamenjava (s Škarjino sliko):

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti