Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hribovje na vzhodu Ljubljane

Silvo Baznik: Dan, neprimeren za obisk gora in zato sem se spraševal kam, ko sem sedel na kolo in se odpeljal.

Nebo oblačno, temperatura nizka, obleka jesenska in gorsko kolo, to so prve značilnosti današnjega kolesarjenja. Kam? Kamor me bo zaneslo in sem šel preko mostu čez Ljubljanico in po prvem ravninskem kilometru v nekaj kilometrski klanec. Ob cesti že kopica avtomobilov obiskovalcev gozda, ki nabirajo kostanj.

Prikolesarim na Pečarja, zavijem desno v nadaljevanje klanca do Žagarskega vrha. Tudi tu je nekaj nabiralcev kostanja. Pod Planinskim domom radioamaterjev se spustim po klancu navzdol in nato po klancu navzgor do vasice Javor.

Sestopim s kolesa in naredim nekaj korakov do obronka, kjer se običajno na obzorju pokažejo Kamniško Savinjske Alpe. Danes jih ni videti, le Šmarna gora ponuja svoja dva vrhova opazovalcu. Nič ne de, da le ne dežuje, si rečem in zopet sedem na kolo in poženem naprej. Še malce vzpona in nato spust do križišča cest, kjer se preusmerim na makadam in seveda na klanec, ki s svojimi rebri poskrbi za večjo težavnost vzpona. Na vrhu klanca pa zopet navzdol in na gozdno cesto in ali kolovoz, ki poteka skozi gozd. Srečam kolesarja, ki sta prvič na tem koncu. Spregovorimo nekaj besed in nato odkolesarim naprej. Po nekaj kilometrih po gozdu gor in dol pridem v vasico Mali vrh, kjer se ustavim le za fotografiranje in nato navzdol in ponovno na makadam, ki pelje v Leskovec in Višnjo goro. Na prelomu te ceste zavijem desno na kolovoz, se ustavim pri dveh vikendih v vznožju hriba, kjer pojem nekaj grižljajev in poplaknem grlo ter nadaljujem vzpon na vrh Kuclja, kjer sameva geodetski stolp. Splezam na vrh, a razgleda ni in zato nazaj k kolesu. Še nekaj fotografij za spomin in po kolovozu v gozd, tokrat na drugo stran, kjer je gozdna cesta, potrebna malce popravila za hitre kolesarje. Hitrost prilagodim razmeram, kar pomeni precej zaviranja in tako prispem v vasico Blečji vrh, kjer se za nekaj trenutkov pogled ustavi na Višnji gori in hribovju vse do Krima. Iz vasi odkolesarim v Polico, kjer se preusmerim na Kožljevec in po dolini do odcepa za Dole in dalje po klancu skozi vas na Pance.

Danes si smer kolesarjenja določim šele pred križišči in tudi tokrat je tako. Odvijem levo v klanec, ki me popelje na Mali Lipoglav, grem še na Veliki Lipoglav, se spustim po kolovozu preko travnikov navzdol in zopet navzgor v Mali Lipoglav, pa navzdol v Zgornjo Slivnico in Repče, kjer je zelo strm klanec, ki me privede v Podlipoglav. Od tu dalje ne izbiram več.

Kolesarim po cesti do Sostra, kjer odvijem in preko Zavoglja zapeljem nazaj na cesto ob reki Ljubljanici s pogledom na Debni vrh, preko mostu in še kilometer poti do doma.

Skupaj prekolesarjenih sedeminštirideset kilometrov. Malo, a veliko vzpona in spusta v sivem sobotnem dnevu, kjer je sonce pokukalo izza oblakov šele pri prihodu domov.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti