Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V avstrijskih gorah

se je letos doslej smrtno ponesrečilo 131 ljudi, kar je šest manj, kot v preteklem letu ... Po drugi strani pa se je povečalo število ponesrečenih. / Kritika "mentalitete polnega zavarovanja

Znižanje števila mrtvih pripisujemo preventivnim ukrepom, po drugi strani pa tudi deževnemu začetka poletja, je povedal Karl Gabl, predsednik kuratoriuma za varnost v gorah, v četrtek v Innsbrucku. Medtem ko se je število smrtnih žrtev v obdobju od 1. maja do 30. septembra nekoliko zmanjšalo, se je povečalo skupno število poškodovanih v nesrečah v gorah, v primerjavi z lani iz 1.823 na 1.935 oseb.

Razlog za to je povečan obisk gora, "Več turistov pomeni več nesreč", razlaga Gabl. Skoraj polovica smrtnih primerov in poškodb v alpskih območjih so državljani Avstrije (48 %), nekaj več kot ena tretjina pa je bilo nemških gornikov (36%).

Z elektro-kolesom v hribe

Večina nesreč s smrtnim izidom se je zgodila v pohodništvu (76), sledi plezanje (10) in gorsko kolesarjenje (6). Pri slednjem se je za 12% povečalo število nesreč glede na preteklo leto. Razlogi za to, med drugim e-kolesa. "Z e-kolesi ljudje prihajajo v izredno strm teren, kamor prej ni bilo mogoče. Na tem področju računamo v bodoče še na povečanje števila nezgod", je dejal Norbert Zobl, vodja pri Tirolski alpski policiji.

APA/ORF.at
vir: APA/Kuratorium für alpine Sicherheit

Največ smrtnih žrtev je bilo: 34 na Tirolskem, sledi Salzburg 27. Kljub temu je Tirolska zabeležila največji padec (-33 %), največji porast je bil zabeležen na Koroškem, kjer se je število smrtnih žrtev povečalo z 9 na 15 gornikov.

Kritika "mentalitete polnega zavarovanja" (Vollkasko-Mentalität)

Ponovno so strokovnjaki kritizirali "skupno" miselnost mnogih planincev. Nujni klici se sedaj ne prožijo več samo v primeru nesreč, temveč tudi od strani nepoškodovanih oseb, ki so se znašli v nerodnem položaju. Ta delež klicev se je v zadnjem desetletju močno povečal in v lanskem letu predstavlja skoraj tretjino vseh klicev v sili, je kritiziral Zobl.

Pohodniki so vse bolj preobremenjeni z dogodki na turi in tudi precenjujejo lastne sposobnosti. "Za mnoge obiskovalce gora je priprava na turo nepoznan pojem", je povedal Peter Veider, predsednik uprave Gorske reševalne službe Tirolske. Tudi primerna opremljenost v gorskem svetu je zelo pomembna. "V visokogorje zahajo ljudje z neprimerno obutvijo in neprimerno opremljeni", je dejal Veider.

Vir: Österreichisches Kuratorium für alpine Sicherheit

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti