Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorniški večer

Domzalec.si - Miro Pivar: ... - Tomo Česen: Alpinistično viteštvo
Razgledi: Vprašanja Boruta Peršolje ...

YouTube (04.10.2016) - Miro Pivar: Tomo Česen Alpinistično viteštvo, Gorniški večer, knjižnica Domžale, 4 10 2016

Ustvarjalna moč gorništva je bila velikokrat izpričana in ima dolgo, več stoletno tradicijo. Hoja je beseda, plezanje je pesem, hoja je slika, plezanje je film. Gorništva ni brez gora in brez ljudi v njih. Gore so kamnite, gore so oblika, gore so zračne, gore so pokrite, gore so dom in gore so parki.
Serija "Gorniški večeri", ki se je začela v novi sezoni pod vodstvom Boruta Peršolje v Knjižnici Domžale v torek, 4. oktobra 2016, skuša svojo podobo in značaj ujeti v barvit, a spoštljiv pogovor.

Na Gorniških večerih odkrivajo svet gora, raziskovalna, znanstvena in strokovna spoznanja o njih in dosežke, ki v gorah, predvsem pa v naših glavah, premikajo meje mogočega. Tokratni gost je bil predstavnik generacije slovenskih vrhunskih alpinistov, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja dvignila alpinizem do takrat najvišje ravni. Tomo Česen je alpinist, alpinistični inštruktor, inštruktor športnega plezanja in član Alpinističnega odseka Planinskega društva Kranj.

»Leta 1975 se je Tomo Česen vključil v alpinistično šolo AO Kranj, dve leti kasneje postal alpinist, leta 1984 pa tudi alpinistični inštruktor. Prve alpinistične vzpone je opravljal z vrstniki, z bratom Markom sta potem začela plezati tudi po težjih smereh, plezanje je nadaljeval v navezi z Andrejem Štremfljem, pa tudi z Nejcem Zaplotnikom, veliko pa je plezal tudi sam.

V letih 1988 in 1989 je bil načelnik alpinističnega odseka Kranj. Leta 1995 je postal selektor mladinske reprezentance v športnem plezanju, v letu 1997 pa je prevzel člansko reprezentanco. Od 1995 vodi Komisijo za športno plezanje. Je postavljavec smeri v športnem plezanju z mednarodno licenco, odgovoren za izpeljavo državnih prvenstev. Je tudi organizator in vodja tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju. Sedem let je bil trener Martine Čufar, ki je leta 2001 osvojila naslov svetovne prvakinje. Plezata tudi njegova sinova Aleš in Nejc«, je v uvodu srečanja gosta večera predstavil voditelj pogovora Borut Peršolja.

Sledil je predstavitveni filmček, zatem pa sta se sogovornika v pogovoru podala v svet gora, kjer sta oba praktično "doma". Tako smo o večernem gostu Tomu Česnu izvedeli marsikaj o njegovih pogledih na gore, plezanje, česa ga je najbolj strah ...
Za vsestranski prispevek k razvoju športnega plezanja v Sloveniji in vrhunske alpinistične dosežke je Tomo Česen julija letos iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel medaljo za zasluge, saj se je v štirih desetletjih delovanja preizkusil v številnih zvrsteh alpinizma, športnega plezanja in gorskega vodništva. Tomo Česen je predstavnik generacije, ki je v osemdesetih letih minulega stoletja dvignila slovenski alpinizem na takrat najvišjo možno raven. S svojimi solo vzponi se je kosal z najboljšimi alpinisti na svetu in jih večkrat tudi presegel. Na podelitvi se je zahvalil vsem, ki so ga pri njegovem delu spodbujali, kot tudi tistim posameznikom, ki so mu nasprotovali, saj je tudi v tem našel spodbudo, je dejal. Prav Tomo Česen je zaslužen, da ima Slovenija enega najbolje organiziranih sistemov tekmovanj za vse kategorije, tudi za najmlajše, dobro usposobljene inštruktorje in trenerje športnega plezanja in alpinizma ter reprezentanco, ki redno dosega najvišje uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih.

Od rojstva Tomo Česen prebiva v Stražišču pri Kranju. Končal je klasično gimnazijo, nato vpisal slovenščino in angleščino, študija pa zaradi posvečanja plezanju ni končal. V mladosti je treniral in tekmoval v gimnastiki (slovenski srednješolski prvak v preskoku), atletiki in rokometu, dalj časa pa je treniral tudi alpsko smučanje.

Pogovor z zanimivim gostom si lahko ogledate v zgornjem videu.
Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

05.10.2016


G-L (30.09.16): Gorniški večeri - napoved
Gorenjski glas, 04.10.2016


Razgledi, 04.10.16Česen, dober za višine

Vprašanja Boruta Peršolje:
...
»In L
otse bo lep spomin«, si napisal v knjigi Sam. Datum 22. 4. 1990 je bil sprva doma in v tujini označen za mejnik svetovnega alpinizma. Slovenski pregledi alpinističnih dosežkov tvoj vzpon priznavajo (na primer knjige Slovenci v Himalaji, Zgodovina slovenskega alpinizma, Slovensko planinstvo …). Kakšno je stališče tujine, kakšno je stanje v tujih virih? Najpogosteje praviš, da ti je vseeno. Pa ti je res?
...
Kaj bi lahko bilo pet najboljših stvari v alpinizmu?
...
Ob »neetični objavi fotografij« (kot je takrat zapisala preiskovalna komisija PZS) je šlo vzporedno za spor glede delitve sredstev. Bi do tega spora prišlo tudi brez Lotseja? Kasneje ni bilo več – morda edino še pri odpravah Tomaža Humarja tovrstnih javnih polemik?

...
Plezata tudi oba tvoja sinova Aleš in Nejc, Aleš je letos z Lukom Lindičem stal na Broad Peaku in severnem vrhu Gašerbruma IV. Kaj počne Nejc?
... 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7876

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične