Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Svizec gre spat

Šaleški AO - Polona Barber: Ponavadi se vedno drživa reka ‘Rana ura, zlata ura’, a tokrat sva se za spremembo, zaradi nižjih jutranjih temperatur in jutranje rose, ...

... od doma odpravila šele po sončnem vzhodu. Še sreča, kajti kljub soncu in ‘vroči’ smeri, sva cel dan preživela v dolgih rokavih.

Tokrat sva se odpravila v nama že domačo južno steno Črnega vrha, in sicer sva si za cilj zadala novo linijo, ki sva si jo zamislila ob zadnjem obisku stene.
Prvi raztežaj smeri ponuja lažje plezanje, ravno prav za ogrevanje. Po prestopu v travnat žleb pa se začne resnejša plezarija. In kot že vsi vemo, pogosto ne gre tako gladko, kot smo si zamislili.
Drugi raztežaj se je izkazal za težjega, kot sva pričakovala in smer tako še čaka na svojo prosto ponovitev. Po diagonalni prečki se nama v tretjem raztežaju pridruži tudi nekaj gledalcev s planinske poti. A sva preveč navdušena nad ozkim navpičnim žlebom, da bi jim posvečala pozornost. Žlebu sledi še pol raztežaja lahkega poplezavanja, na vrhu smeri pa obvezen stisk rok ter nato že tolikokrat opravljeni spust nazaj pod steno.

Ko sva sestopala na planinsko pot, je iz svojega domovanja pokukal radoveden svizec in se nastavljal fotografskemu objektivu. Smer sva tako poimenovala:
Svizec gre spat , VI-, A0/V+, 105 m, 2 h, Stane Barber in Polona Barber, 28. 9. 2016

Vstop v smer je dva metra levo od desnega roba skalnega skoka, ki se nahaja pred južno steno Črnega vrha.
Za začetek in ogrevanje lažje (III+) plezanje (ok. 40 m), nato pa prestopimo in prečimo travnat žleb pod steno.
Začetek drugega raztežaja nakazujeta dva rdeča klina, ki ju uporabimo za sidrišče.
Drug raztežaj (ok. 20 m, VI-, A0) sledi diagonalni zajedi v desno, pod večji črni žleb. Pod žlebom je več skalnih ušes primernih za sidrišče.
Tretji raztežaj poteka naravnost po žlebu (ok. 20 m, V+). Po koncu žleba naravnost navzgor (II) do roba stene.
Smer je delno opremljena s klini.

30.09.2016 10.54

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti