Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Menina planina

Silvo Baznik: Odločimo se za sprehod po Menini planini in se odpeljemo iz Ljubljane v Tuhinjsko dolino.

Cesto na več koncih obnavljajo in tako ne gre brez zastojev, a nekako prilezemo do črpalke za vasjo Zgornji Tuhinj, kjer zapeljemo levo v in skozi vas Češnjice, ko cesta postane makadamska in na križišču nadaljujemo desno v smeri Menine planine. Vozimo se v dveh avtomobilih in za seboj puščamo ogromno prašno zaveso. Cesta se vzpenja vse do Biba planine na nadmorski višini 1300 m, kjer parkiramo in pričnemo pešačiti. Po nekaj minutah gremo mimo Zavetišča na Biba planini in bližnje kapelice Sv. Antona in nadaljujemo preko pašnikov in gozda do table, kjer zapustimo občino Kamnik in stopamo po prostranih pašnikih, kjer se še vedno, a v manjšem številu, pase govedo. Nekajkrat prečkamo pašno ograjo, hodimo po peš poti, vzporedno s cesto. Obidemo jezerce Biba in nekaj zajetij ali večjih mlak z vodo. Pot se rahlo vzpenja, pelje mimo vrtač, prečimo nekajkrat cesto in dosežemo višino 1453 m, kjer stoji Dom na Menini planini. Vreme je za pohodništvo pravzaprav odlično, oblačno in skoraj brez sonca, a za razglede neprimerno. Kljub temu se veselo podamo naprej in mimo doma stopimo navkreber do gozda in po potki skozi gozd na travnato pobočje, kjer je smerna tabla z napisom Vivodnik – krožna pot. Nadaljujemo levo, se še malce vzpnemo skozi gozd in zagledamo razgledni stolp. Smo na najvišjem vrhu Menine planine na višini 1508 m. Povzpnem se na stolp v upanju, da zagledam Kamniško Savinjske Alpe, toda vse ostane le na upanju. Razgleda seveda ni. Vrnem se do druščine, malce se podpremo, fotografiramo in se vrnemo do doma, kjer stopim še mimo kapelice Marije Snežne na vrh s kočo in oddajnikom radioamaterjev.

Žal tudi tu ni razgleda. Malce ostanem upajoč, da se oblaki razkadijo, a ker oblaki ostajajo na mestu, se vrnem do družbe, kjer še malce posedimo ob čaju in drugih dobrotah in se nato vrnemo preko pašnikov do parkiranih avtomobilov.

Vožnja po makadamu poteka kot zjutraj v oblakih prahu in se nadaljuje po asfaltu z nekaj zastoji vse do Kamnika, kjer se razidemo. Ustavim še na servisu, kjer natočim gorivo in kjer spijeva dobro kavico ter se nato odpeljeva proti domu.

   
   
   
   
   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti