Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

45. Targa d'argento

GRZS - Dušan Polajnar: V Pinzolu (Trentino) je bila v soboto dne, 17. septembra, podelitev priznanja Targa d'argento del Premio Internazionale della Solidarietà Alpina.


Od leta 1972 jo podeljujejo posameznikom in organizacijam za prostovoljno humanitarno delo
.

Letos je priznanje prejela kot prva ženska Pasang Lhamu Sherpa Akita iz Nepala.
Pasang je alpinistka in gorska vodnica, ki je bila na Mount Everestu in K2. Med lanskim katastrofalnim potresom je bila v bazi pod Everestom in jo je vzpodbudilo, da je pomagala ne samo alpinistom v bazi ampak tudi pri obnovi porušenega Nepala. V humanitarnem duhu želi lajšati težave ljudi, ki jih je prizadela naravna katastrofa.

Priznanje ji je podelil predsednik Angiolino Binelli. V zahvali je dejala, da ji je v veliko veselje in čast prejeti to priznanje. Biti ženska, ko sem začela plezati ni bilo lahko. Na trenutke sem hotela odnehati, ampak plezanje so bile moje sanje in želela sem jih uresničiti. Izziv je bil zahteven, ampak srečo želim deliti z ljudmi, ki mi pomagajo. Po potresu smo imeli vse uničeno, vendar smo se pri obnovi združili s prijatelji z vsega sveta. Gore so spremenile moje življenje in me veliko naučile. To nagrado posvečam vsem žrtvam in reševalcev.

Posebno nagrado za humanitarno pomoč pri obnovi Nepala je prejel pilot Piergiorgio Rosati iz helikopterske baze v Trentu. V prostem času kot pilot pomaga v Nepalu pri obnovi, oskrbi prebivalcev in prevozih obolelih s helikopterji. Posebno ga je prizadela smrt prijatelja Oscarja Piazza, ki je po prvem potresu odšel pomagat ljudem ampak je tudi sam pri tem umrl. Poudaril je, da solidarnost med ljudmi, ki živijo v gorah in za gore ne pozna meja pri pomoči v nesreči.

Ob zaključku prireditve je župan Pinzola podelil državno odlikovanje Angiolinu Bineliju, pobudniku organizacijskega komiteja podelitve nagrade.

Dan pred podelitvijo priznanj sta oba prejemnika najprej učencem v šoli in nato še v kinodvorani pripravila predstavitvi svojega dela.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti