Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Pariza

se slovenski plezalci vračajo s tremi medaljami ...

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju je sklenil finale v težavnosti s slovenskim plezalcem Domnom Škoficem (ŠPO Radovljica) v obetavnem izhodiščnem položaju, saj je bil drugi po polfinalu. Kljub dobremu plezanju v finalni smeri se je uvrstil tik pod oder za zmagovalce in ponovil svoj uspeh s svetovnega prvenstva pred dvema letoma v Gijonu, kjer je bil prav tako četrti v težavnosti. "Imam mešane občutke, po eni strani sem zadovoljen, užival sem v finalu, ne vem, če sem že kdaj plezal boljšo finalno smer, po drugi strani pa sem kljub dobremu plezanju razočaran, ker sem spet pristal tik pod stopničkami. A to so tekme! V smeri bi se res dalo narediti še več, a sem napačno prebral sekvenco gibov, tako da se je zgodilo podobno kot v Arcu. Kolikor sem imel sreče v štartu, je bilo zdaj smole," je povedal 21-letni Radovljičan.

Svetovni prvak je že drugič zapored postal Čeh Adam Ondra, edini, ki je dosegel vrh finalne smeri, drugi je bil Avstrijec Jakob Schubert, tretji pa Francoz Gautier Supper. Je bilo kaj teže zaradi uspeha deklet dan prej? "Ne, to me je še dodatno spodbudilo. Malo sitno je bilo edino poslušati pričakovanja drugih, da moram še jaz doseči medaljo, a uspeh deklet je name prej vplival pozitivno kot negativno," je poudaril Škofic, ki je s tremi letošnjimi zmagami trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, v nadaljevanju sezone pa želi plezati najbolje, kot zna.

Le večer prej sta v francoski prestolnici nov mejnik slovenskega plezanja postavili Janja Garnbret (Šaleški AO) z zmago, ki so jo pospremile stoječe ovacije večtisočglave množice v dvorani Bercy, in Mina Markovič (ŠPK Plus) s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu v težavnosti. Komaj 17-letna Korošica je po 15 letih ponovila uspeh Martine Čufar, svetovne prvakinje leta 2001, njena izkušenejša kolegica pa je z bronom poskrbela, da je slovensko športno plezanje prvič v zgodovini doživelo dve tekmovalki na stopničkah svetovnega prvenstva.

"Če ocenim celotno prvenstvo, smo presegli svoja pričakovanja. Šli smo na medaljo, dobili smo dve, Janjina je celo zlata in Minina bronasta, kar je res neverjeten scenarij, s katerim smo izjemno zadovoljni. Žal mi je za Domna, ki je sicer plezal dobro in bi mu privoščil medaljo, saj je že na prejšnjem svetovnem prvenstvu bil četrti. Pomembno je, da je zadovoljen s svojim plezanjem, je pa grenak priokus biti prvi pod črto medalistov. Tudi z nastopom ostalih sem zadovoljen, edino v ženskih balvanih sem pričakoval vsaj eno polfinalistko, a to se hitro zgodi. Po svetovnem prvenstvu gremo dalje in se bomo osredotočili na naslednje tekme svetovnega pokala," je za Slovence najuspešnejše svetovno prvenstvo do zdaj ocenil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Poleg ženskih odličij je v petek, 16. septembra, slovenski tekmovalec Gregor Selak na svetovnem prvenstvu v športnem paraplezanju osvojil bronasto kolajno v kategoriji Rp3, kjer tekmujejo plezalci z omejenim gibanjem sklepov, močjo in ravnotežjem, kar je druga slovenska kolajna na svetovnih prvenstvih v paraplezanju.

Na največjem športnoplezalnem dogodku letošnjega leta so se v polfinalu izkazali Jernej Kruder (ŠPO Celje - Matica) z 11. mestom v balvanih, Urban Primožič (PK Škofja Loka) z 12. mestom v težavnosti in Rebeka Kamin (ŠPO Domžale), 21. v težavnosti.
V kvalifikacijah svetovnega prvenstva so nastopili še Tjaša Kalan (AO Kranj), ki se je v težavnosti uvrstila na 27. mesto, balvanistki Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) in Julija Kruder (ŠPO Celje - Matica), ki sta tekmovanje sklenili na 27. oz. 29. mestu, Martin Bergant (PK Škofja Loka), 37. v težavnosti, in Gregor Vezonik (AK Ravne) 45. v balvanih.

Vir: PZS.si 
Pripravila Manca Čujež 

18.09.2016
Domen Škofic tik pod stopničkami, slovenski plezalci iz Pariza prihajajo s tremi medaljami


PZS vabi novinarje danes, v ponedeljek, 19. septembra, ob 16. uri v veliko sejno sobo na Dvorakovi 9/I na novinarsko konferenco




Janja zlata, mina bronasta; foto Luka Fonda


Gregor Selak, bronasta (foto Manca Čujež)

 
Domen Škofic četrti; foto Luka Fonda

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46031

Novosti