Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Feratarski Dolomiti, I.

Gorenjski glas - Jelena JustinAverau (2649 m) – Že tretje leto zapored me je poletni dopust popeljal v Dolomite.

Če so bile ferate dve leti bolj izjema kot pravilo, so bile letošnje leto pravilo. Odkrivanje strmali Unescove naravne dediščine. V naslednjih šestih tednih bomo skupaj odkrivali znane in manj znane ferate v Dolomitih, ki vsako leto privabijo številne gornike iz cele Evrope, da ne rečem s celega sveta. Opisi poti do izhodišč bodo podani iz vasice San Cassiano, ki leži v bližini Alta Badie. Iz Kranja do San Cassiana se je najbližje zapeljati skozi karavanški predor proti Špitalu, tam pa zaviti levo proti Lienzu. V Lienzu v krožišču izberemo tretji izvoz proti kraju Brunick, ki je že v Italiji. V Brunicku nadaljujemo proti Corvari in 4 km pred Corvaro zavijemo levo proti San Cassianu, do kamor nas ločijo še štirje kilometri. Do San Cassiana je približno 290 kilometrov.

Za prvo turo smo si izbrali Averau, skoraj hišno goro sedla Falzarego. Iz San Cassiana se zapeljemo preko prelaza Valporolla do sedla Falzarego, kjer na parkirišču pod nihalko parkiramo. S prelaza nadaljujemo po poti 441, Rifugio Averau. Vzpenjamo se po zložnih travnatih pobočjih in našo goro izrazite oblike, ki spominja na odsekano spiralo, imamo ves čas pred seboj. Izjemno razgledna pot nas vabi, da občudujemo vrhove Sas de Stria, Lagazoi, Tofana di Roses, Averau in Croda Negra. Ves čas nadaljujemo po poti 441, proti Rifugio Averau. Velik most nas popelje čez hudourniško grapo, za katero pa se pot strmo dvigne. Strmina ne popusti. Na razpotju nadaljujemo levo, desno Croda Negra, po strmi, krušljivi grapi. Strmina se kmalu položi in hitro smo na sedlu Forcella Averau. S sedla rahlo izgubimo na višini in se v zmernem vzponu ob južni steni Averaua povzpnemo do koče Averau. Pri koči opazimo smerokaz, ki nas preko zagruščenega pobočja pripelje do vstopa v ferato Averau, ki je kratka, a sladka, saj je najtežji detajl označen z oceno B. Vstop v ferato je A/B, potem imamo pa dve možnosti: ali kamin na levi, preko katerega nas popeljejo skobe, ali pa gremo bolj desno in direktno navzgor. Sledi prečenje v desno (A), nato pa vzpon direktno navzgor, ki pa ima velike stope. In ferate je konec. Čaka nas še približno pol ure vzpona do vrha Averau. Svet, po katerem se vzpenjamo, je krušljiv in številne stezice nas lahko hitro zavedejo, zato bodimo pozorni na markacije.

Z vrha se pred nami pokažejo Tofane, najbolj izrazito seveda Tofana di Roses, ker je najbližja, skupina Fannes, pa Marmolada, Civetta, Pelmo, Antelao … – razgled, ki jemlje dih. Pred seboj zagledamo tudi znane in znamenite Cinque Torri oz. Pet stolpov, čeprav jih je kar nekaj več in so idealni za športne plezalce.

Z vrha sestopimo do koče Averau po poti vzpona, nato pa po poti 441 nadaljujemo sestopom do Forcella Averau. S sestopom po smeri vzpona nadaljujemo do razcepa, kjer zavijemo desno na pot 419, ki nas bo popeljala do jezera Lago Limedes. Pri jezeru zavijemo levo in se povzpnemo nazaj na pot 441, po kateri sestopimo do sedla Falzarego.

Nadmorska višina: 2649 m
Višinska razlika: 545 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 4 / 5

  15.08.2015


Averau in jezero Limedes / Foto: Jelena Justin 


 Začetek zavarovane poti na Averau / Foto: Jelena Justin

 
Razgled z vrha na Tofano di Roses in pet stolpov / Foto: Jelena Justin

1 komentarjev na članku "Feratarski Dolomiti, I."

Franci Savenc,

Pomotoma objavljeno, bilo je že http://www.gore-ljudje.net/novosti/120907/ = le I. / zato dodam (za nazaj, v arhiv) ob priliki še II. in III.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti