Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovo na Šmohorju

NeDelo/Potepanja - Jan Bertoncelj: Gremo v hribe - Še zadnjič so se ...

... pohodniki zbrali na Zlatorogovi transverzali ponosa (ZTP) 2016. Zgodilo se je prejšnjo soboto, že tradicionalno pri Planinskem domu na Šmohorju (784 m). Sedmega pohoda se je v lepem vremenu udeležilo več kot tisoč ljudi, 215 med njimi pa je prejelo naziv častnega ambasadorja ZTP. Ob dobri družbi, različnih igrah in petju Alye so se planinci, ki so navezovali tudi nova prijateljstva, razšli v upanju na snidenje na prihodnji Transverzali ponosa.

Oskrbnica Planinskega doma na Šmohorju Helena Perko je bila minulo soboto vesela lepega vremena, ki je na zaključni dogodek ZTP privabilo še več ljudi, saj je ravno to njegov smisel – čim več druženja. Planinsko društvo Laško se letos poteguje za certifikat družini prijazna koča, pravi predsednica Zdenka Pešec, tako da bo velik obisk na prostorni lokaciji na Šmohorju še bolj prepričljiv. Vsi govorniki so poudarili pomen družbene odgovornosti projekta Gremo v hribe in pohvalili ambasadorje ZTP, ki jih je vsako leto več. Kar 215 ljudi se je letos na vseh devetih lokacijah podpisalo v vpisno knjigo in dobilo žig v knjižico, s katero so dokazali svojo odločnost.

Pohodniški projekt številka ena v Sloveniji je v sedmih letih v vpisne knjige prispeval več kot 40 tisoč podpisov, torej se glas o družbeni odgovornosti počasi, a vztrajno širi med pohodniki. Tudi letos je, že tradicionalno, hkrati s pohodom potekala še kolesarka dirka do koče. Obiskovalci so potem lahko uživali ob dobri hrani in pijači, v plezanju na umetno plezalno steno, animacijskih nagradnih igrah, otroških delavnicah pri Metodi Skovik in v glasbi priljub­ljene Alye. Na vrhu Šmohorja se je sprehajala tudi maskota Zlatko. To je prav poseben kozorog, ki ima zanimivo zgodovino.

Legenda o Zlatorogu

Zlatorog je slovenski narodni mit. V jezerski dolini je bil planinski raj, kjer so domovale mile in dobrosrčne bele žene. V gorah so pasle svoje črede, ki jih je vodil velik bel kozel z zlatimi rogovi. Njegovi rogovi so bili ključ do izjemnega skritega zaklada. Mladi lovec iz doline Trente je bil zaljubljen v lepo dekle, a njen zaročenec bi mu jo prepustil le, če bi mu prinesel Zlatorogov zaklad. Lovec je na kozla streljal, a pozabil, da iz njegove krvi zrastejo čudežne triglavske rože. Te je Zlatorog pojedel in si povrnil življenjsko moč. Zdirjal je proti lovcu, ta pa je prestrašen in zaslepljen od sijaja zlatih rogov padel v prepad. Razjarjen Zlatorog je razdejal svoj gorski paradiž in za vedno izginil, z njim pa so odšle tudi žene, tako da je njegov zaklad še vedno skrit v gorah pod Triglavom. Poleg Triglava, lipe in kralja Matjaža je Zlatorog eden od štirih najpomembnejših narodnih simbolov.

Na zadnjem hribu letošnje ZTP je potekala tudi akcija Očistimo gore, ki jo vodita Zavarovalnica Triglav in Planinska zveza Slovenije. Tako so organizatorji povezali slovenske nacionalne simbole, saj so kralja Matjaža obiskali že na četrtem pohodu, kjer so posadili lipo. Večkrat so dokazali, da so družbeno odgovorni: z donacijami skrbijo za nadaljevanje trajnost­nega razvoja planinskih društev (Planinski dom na Šmohorju bo denar najverjetneje namenil za čistilno napravo), akcija Očistimo gore pa da takoj vidne rezultate, ki prav tako pripomorejo k obiskovanju gora.

Zaokroženo reportažo z vseh pohodov letošnje akcije Gremo v hribe lahko preberete v prihodnji številki Nedela.

Jan Bertoncelj  

Tudi Alya je poskrbela za dobro razpoloženje. Foto Sebastian Plavec 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti