Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AŠ ali PŠ

Friko - Alen Turkalj: Začenja se obdobje alpinističnih in športnoplezalnih šol. Ste v dilemi v katero šolo se vpisati?

V Sloveniji se srečujemo z dejstvom, da je vsako leto več ljudi, ki želijo svoj prosti čas preživeti v stenah športnih plezališč in v gorah. Zaradi svoje varnosti in varnosti drugih, ki jih srečujemo v plezališčih in gorah, se je za vsakršno plezanje treba najprej vpisati v šolo, kjer pridobimo potrebno znanje in veščine.

Zadnje čase opažamo, da veliko ljudi zaradi dvoma v katero šolo oziroma tečaj se vpisati, povprašuje po spletnih forumih in blogih. Mi smo o tem vprašali Miho Habjana, gorskega vodnika - IFMGA in načelnika komisije za alpinizem pri PZS.

O tem, da se je v šolo treba vpisati, če želimo plezati, ni nobene dileme, kajne?
Tako je, zaradi varnosti. V šolo ali tečaj, kjer poučujejo usposobljeni in izkušeni inštruktorji se je treba vpisati za vsakršno plezanje. Predvsem pa se je učenja katere koli oblike plezanja treba lotiti s pravšnjo mero odgovornosti, pripravljenosti za učenje in nabiranje potrebnih izkušenj ter spoštovanja plezanja kot aktivnosti v vertikalnem okolju, kjer delujejo določene zakonitosti.

Kako pa izbrati šolo, če denimo še ne vemo ali bomo plezali v plezališčih ali v gorah?
Vsak posameznik se mora zazreti vase in razmisliti ali si bolj želi športnega pridiha ali bolj avanturističnih izkušenj. Če težko vstajate zgodaj ali se bolje počutite v varnejšem okolju, potem je za začetek bolje izbrati šolo športnega plezanja. V kolikor ste željni avanture, zlasti če so vam hribi in gorski svet že blizu, potem je alpinistična šola verjetno prava izbira za vas. V vsakem primeru boste deležni nekaj malega adrenalina, veliko učenja in veliko lepih trenutkov v čudovitem naravnem okolju vertikale sten.

Šolo torej izberemo glede na to kje bomo plezali.
Torej, če vas zanima športno plezanje, plezanje na umetnih stenah ter v naravnih plezališčih, kjer se pleza kratke, s svedrovci opremljene oz. zavarovane smeri, potem je pravi naslov šola športnega plezanja. Če pa vas mikajo gore, plezanje daljših smeri v višjih alpskih stenah, potem se je treba vpisati v alpinistično šolo. Kljub temu, da gre tako pri športnem plezanju kot tudi pri alpinizmu za plezanje, je namreč kar nekaj pomembnih razlik, ki jih je treba upoštevati.

Z znanjem pridobljenim v šoli športnega plezanja se naučimo osnov plezanja, varovanja in vsega potrebnega ter pridobimo začetno »kilometrino«, da lahko začnemo samostojno plezati v opremljenih plezališčih ter na umetnih stenah. Ne smemo pa plezati več raztežajnih smeri, če tudi so te opremljene s svedrovci. Za to bo potrebna nadaljevalna šola športnega plezanja ali šola plezanja več raztežajnih smeri. Če pa je v mislih gorski svet, plezanje v večjih stenah, potem je pravi naslov alpinistična šola.

Časovno traja alpinistična šola (naj)dlje, saj je plezanje v gorah zaradi narave aktivnosti bolj kompleksno, zahteva več znanja in več začetnih izkušenj za kasnejše samostojno plezanje alpinističnih smeri.

Kaj pa če smo se v šolo že vpisali in kasneje ugotovili, da smo storili napako?
Posameznik se vedno lahko odloči za nadaljevanje učenja in nadgradnjo izkušenj ter po na primer končani šoli športnega plezanja nadaljuje z alpinistično. Pa tudi v obratni smeri gre proces, če posameznik spozna, da gore niso zanj.

Plezanje namreč ni zgolj raziskovanje navpičnega skalovja in napenjanje mišic, temveč je hkrati (ali predvsem) raziskovanje posameznikove notranjosti, spoznavanje samega sebe. To raziskovanje pa nikoli ne veš kam te pripelje.

Ponudba šol in tečajev je v Sloveniji res bogata. Kako izbrati tisto pravo?
Po Sloveniji je veliko društev in klubov, ki organizirajo alpinistične šole in različne šole ali tečaje športnega plezanja, pa tudi gorski vodniki organiziramo prvo ali drugo. Verjetno so najboljši napotki izkušnje prijateljev ali znancev, ki so že obiskovali kakšno izmed šol. Dobra beseda je vsekakor dobra referenca.

Besedilo in fotografija: Alen Turkalj

 

07.09.2016 13:16
Alpinistična šola ali šola športnega plezanja?


G-L:  | | USPosabljanje


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti