Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V 3 dneh 8 intervencij

Postaje GRS Tolmin: Pestro in delovno je bilo v drugi polovici preteklega tedna.

V samo treh dneh, med 24. in 26. avgustom, smo kar osemkrat posredovali pri nesrečah.

Sreda, 24. 8.: Na Tisovem vrhu se je pri delu v gozdu hudo telesno poškodoval gozdar. Na kraju so poleg gorskih reševalcev posredovali tudi gasilci in ekipa NMP, ki so poškodovanega oskrbeli. Dežurna ekipa GRS na Brniku pa je s pomočjo posadke helikopterja SV poškodovanega odpeljala na zdravljenje v bolnišnico v Ljubljano.

Istega dne se je zgodila še ena nesreča pri delu v gozdu. Nad Ročinjem je debelejša veja občanu zlomila nogo. Na nosilih smo ga prenesli do terenskega vozila in ga prepeljali v dolino. Tam ga je že čakala ekipa NMP in ga prepeljala v Šempetrsko bolnišnico.

Še med potekom zadnjega reševanja so nas iz ReCO Nova Gorica napotili na reševanje padalca, ki je obvisel na drevesu na južnem pobočju Vodil vrha. S pomočjo vrvne tehnike smo nepoškodovanega padalca in padalo rešili z drevesa in prepeljali v dolino.

Četrtek, 25. 8.:  Nekaj po 20. uri zvečer, ko se je ravno stemnilo, so nas iz ReCO Nova Gorica napotili na reševanje nepoškodovanega padalca na pobočju Ladrskega vrha, ki je obvisel na drevesu 15 m visoko. Če njegovi prijatelji ne bi posredovali napačnih koordinat, bi bili na kraju nesreče vsaj uro in pol prej. Ko smo pridobili točne koordinate, smo peš okoli polnoči prišli do padalca in ga z vrvno tehniko rešili z drevesa. Zaradi teme smo reševanje padala prepustili jutranji ekipi, ki je v dnevni svetlobi snela padalo in ga v dolini vrnila lastniku.

Nekaj minut pred polnočjo, ko smo se trudili z reševanjem padalca, so nas napotili še na Črno prst, kjer je planinka huje zbolela. Do jutra so reševalci bedeli nad stanjem planinke, nato pa jo je dežurna ekipa GRS na Brniku ob pomoči posadke helikopterja SV prepeljala v jeseniško bolnišnico na zdravljenje.

Petek, 26. 8.: Nekateri reševalci so se še vračali s hriba domov, ko so nas že zaprosili za tehnično pomoč pri pregledu kraja nesreče v Idriji in pobiranju predmetov. Najdene predmete last poškodovanega občana smo izročili policiji.

V dopoldanskem času je na območju Avč potekala iskalna akcija za pogrešanim domačinom. Po najdbi pogrešanega v grapi pod cesto so nas popoldne zaprosili za pomoč. S pomočjo vrvne tehnike in uporabe vitla smo truplo na nosilih dvignili na cesto, kjer so zanj poskrbeli delavci pogrebne službe.

Da ne bi dan prehitro minil, so nas napotili še na intervencijo pri Novakih, kjer je planincu postalo slabo. Skupaj z reševalci NMP Idrija smo osebo oskrbeli in na nosilih prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga odpeljali v bolnišnico. V pripravljenosti je bila tudi dežurna ekipa GRS na Brniku, a njeno posredovanje na koncu ni bilo potrebno.

Če smo prvo polovico tega leta gorski reševalci, vsaj za tolminske razmere, preživeli dokaj mirno, se nam je avgust z osemnajstimi intervencijami popolnoma izneveril. Nekaj dni ga je še ostalo. Kakšni bodo, bomo hitro izvedeli.

Miljko Lesjak Postaja GRS Tolmin

...08.2016 


Primorske novice, 27.08.2016 06:00
Izvlekli truplo domačina

Tolminski gorski reševalci so včeraj in predvčerajšnjim sneli padalca z drevesa, odnesli zdravila planinki, pobrali predmete ponesrečenca in iz globeli dvignili truplo domačina.

TOLMIN, KOBARID ► Tolminski gorski reševalci so imeli v četrtek in včeraj kar precej dela. Najprej so morali v četrtek ponoči na pomoč poljskemu padalcu, ki je pozno zvečer po poletu z novega vzletišča pristal na vrhu drevesa na Ladrskem vrhu. Padalca so srečno rešili z drevesa, včeraj zjutraj pa so šli še po padalo. Nekaj minut pred polnočjo so jih klicali na pomoč iz koče na Črni prsti, kjer je planinka doživela srčni napad. Proti koči sta se odpravila dva gorska reševalca in s seboj vzela zdravila, ki jima jih je dala zdravnica. Planinki, ki se je zelo slabo počutila, sta dala zdravila in z njo prebedela noč od dveh zjutraj, dokler se ni zdanilo. Takrat je na Črno prst priletel vojaški helikopter z dežurno ekipo, pobral bolno planinko in jo odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Včeraj so tolminske gorske reševalce prosili za pomoč še policisti iz Idrije. Reševalci so se spustili v peskokop, da bi pobrali predmete, ki so tam ostali po ponedeljkovem padcu 36-letnika. Policisti so potrebovali predvsem njegov telefon. Zgodaj popoldne pa so pri Avčah iz 30-metrske globeli dvignili truplo starejšega moškega, ki je najverjetneje ponoči padel vanjo in se smrtno ponesrečil. DC
Fotografije je simbolična. Foto Bogdan Macarol

1 komentarjev na članku "V 3 dneh 8 intervencij"

Franci Savenc,

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti