Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Zasilni bivaki

Delo - Blaž Račič: ... - za tujce (zastonj) apartmaji z razgledom

Naravovarstveni nadzorniki v TNP nimajo zakonske podlage, da bi preganjali tiste, ki tudi po več dni bivajo v katerem od bivakov v gorah.

Bled – Čeprav so bivaki v gorah namenjeni zgolj planincem, ki so se znašli v težavah in potrebujejo zavetje, v njih vse pogosteje prespijo tuji planinci, ki se vanje ne zatečejo zaradi zavetja, ampak zato, ker je prenočišče brezplačno. Pristojni za ukrepanje nimajo zakonske podlage in tistih, ki zlorabljajo gostoljubnost bivakov, ne morejo preganjati.

Naravovarstveni nadzorniki v TNP (skupaj imajo 18 nadzornikov) nimajo zakonske podlage, da bi preganjali tiste, ki tudi po več dni bivajo v katerem od bivakov v gorah. Ti so namenjeni predvsem temu, da omogočajo zavetje, tudi prenočišče, in so načeloma odprti za vse, je povedal Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe v TNP. Planincev, ki bivake izkoriščajo za spanje v gorah, ne morejo preganjati, lahko ukrepajo le proti kršiteljem, ki ob bivakih postavijo šotore, je dodal. Če bi planinci pospravili za seboj in bi bivak pustili v enakem stanju, kot so ga dobili, ne bi bilo težav, toda v planinskih organizacijah ugotavljajo, da se sedanja ureditev zlorablja. »Bivaki so poleti polni, v njih pa bivajo predvsem tujci, ki se izogibajo prenočevanju v planinskih kočah,« je dejal Matjaž Šerkezi iz GRZS. »Bivak je postavljen za nujne primere, ne pa za prenočevanje. Občasno jih med reševalnimi akcijami uporabljamo tudi gorski reševalci,« je dodal in še ugotovil, da se, »čeprav imajo bivaki določen namen, se ukrepati ne da«. Oskrbniki lahko bivak zaklenejo, a zaklenjen bivak ne pomaga prav nič, je še dejal Šerkezi.

Kakšen je smisel zaklenjenega bivaka?

Oskrbnica bivaka pod Špikom Mihaela Oman iz Planinskega društva Gozd - Martuljek je povedala, da bivak zaklepajo in je za zdaj po podatkih PZS edini zaklenjeni bivak v Sloveniji. »V bivaku so pogosto prenočevali češki alpinisti, vendar za seboj niso pospravili,« je o vzrokih za zaklepanje bivaka povedala Omanova. Zimska soba je kljub temu odprta, saj so pred leti, ko je bila zaprta, vanjo vlomili in je nastala precejšnja škoda. Ključ izročijo vsakemu, ki ga želi, je še povedala Omanova in ocenila, da bivake za prenočevanje izkoriščajo takšni, ki »nimajo smisla za naravo in ne znajo prepoznati njenih lepot«.

Tudi v PZS ugotavljajo, da nekateri planinci bivake izkoriščajo za prenočevanje v gorah, čeprav so temu namenjene planinske koče. Dušan Prašnikar iz PZS je pri tem še dodal, da po njihovem mnenju namensko hodijo spat v bivake predvsem češki planinci. Koliko prenočujejo v bivakih, težko ocenijo, saj bi lahko o tem sodili zgolj po vpisih v vpisne knjige v bivakih, vendar se vsi, ki tamkaj prenočijo, ne vpišejo. Kljub vsemu razmere niso alarmantne, so pa problem, je dejal Prašnikar.

Uši, bolhe in ovce

Gorski reševalec in vodnik Klemen Volontar je povedal, da so predlanskim neznani planinci pustili odprta vrata bivaka IV na Rušju. Tja so prišle ovce in za seboj pustile pravo razdejanje. Bivak so nato zasilno uredili, a so lani v njem odkrili še uši in bolhe. Vso opremo koče skupaj z žimnicami so morali iz bivaka odstraniti in so v njem ostale le še gole deske, tako da zdaj bivak ne zagotavlja udobja, ampak le zavetje.

V Zgornji Krmi je pred kratkim štiri dni zapored opazoval, kako na istem mestu šotorijo Čehi, je dejal Volontar. Po tem, da je bil tamkaj vsak dan šotor drugačne barve, sklepa, da so bili ti planinci med seboj povezani in so si izmenjevali informacije o kotičku za prenočevanje, ki je varen pred očmi nadzornikov. Po njegovih besedah so najbolj priljubljene točke za prenočevanje v gorah ob jezerih, kjer si svoj prostor za kampiranje nevestni planinci uredijo tudi tako, da posekajo ruševje. Dodal je še, da je pred časom med umivanjem (s šamponom) v enem od visokogorskih jezer zmotil izraelskega planinca, ki pa se je na opozorila, da se to ne sme delati, le požvižgal. 

  22.08.2016


Naravovarstveni nadzorniki v TNP ne morejo ukrepati proti nevestnim planincem. Foto: Miha Pribošič/Delo

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Zasilni bivaki"

Jaka Ortar,

Kaj pa elektronski odklep vrat s planinsko izkaznico, ki vsebuje čip?

Tako ni problema s ključi/vdiranjem,

hkrati se poskrbi, da uporabnik (tudi tujci) prispeva nekaj malega € tudi za vzdrževanje bivaka (članarina/uporabnina),

PZS dobi približen sprotni pregled nad uporabo bivaka, strukturo uporabnikov (plezalci/pohodniki/smučarji ...), nujnostjo uporabe (vstop v bivak sredi lepega poletnega popoldneva pač ni bivakiranje v sili), pogostostjo, trajanjem,

zabeleži se tudi, kdo je bivak hote ali nehote pustil odprt in odgovarja za zato nastalo škodo,

pa verjetno bi se še kaj našlo.

Mogoče še predplačniška bivak izkaznica za nekaj noči na leto za nekaj €. Bivak vinjeta.


Tone Škarja,

Vse je stvar kulture, tako dežele z bivaki, kot obiskovalcev (tudi domačih). Bivaki morajo biti odprti, saj so bivaki in ne lovske ali klubske koče. Tudi zunaj je tako. Ljudi je pač treba tudi opomniti, če delajo nered, pa še kak napis v večih jezikih ne škodi (tudi češčino pritaknite zraven). Pa srečno bivakiranje!


Marjeta Štrukelj,

V zadnjem času le še politika izključevanja in preganjanja – drugačne tehnike verjetno ne obstajajo.

V 40 letih mi še noben bivak ni rešil življenja, ker, hvala bogu, to ni bilo potrebno. Mi je pa že marsikateri od njih omogočil turo, ki bi je sicer ne zmogla. Tudi šotorček sva že postavila. Grebena Polovnika pač ne zdelam v enem dnevu. Če vas v življenju še nič ni prizadelo, še ne pomeni, da vas ne bo.

Pri sosedih sem v zadnjem času videla dva čudovita nova bivaka na Špiku nad nosom in v Krnici Mrzle vode. V enem sem tudi prespala, zato lahko poročam tudi o narodnostni strukturi prebivalcev, od katerih se nihče ni »zavlekel« v bivak, da bi mu rešil življenje, pač pa smo vsi nočitev načrtovali: 2 Slovenca, 2 Avstrijki, 4 Italijani. Kako pa se tam »bojujejo« s Čehi, ne vem.

Aja..., pospravim pa vedno za seboj. Temeljito, če je le mogoče. S pripomočki, ki so mi na voljo. Kdo neki me je vzgajal?

In… kako me boste zdaj kaznovali, ko imate vse moje podatke in vam prostovoljno sporočim še datume kršitev, če je potrebno?

Podrite vse (kar je še ostalo), pa boste imeli mir pred nami.


Jaša Saražin,

Še en predlog nadzona in sankcioniranja:

1. obvezno vpisovanje v vpisne knjige

2. omejitev bivanja na eno ali dve zaporedni noči

3. občasen nadzor in kazni...nadzornik bi lahko prišel zjutraj v bivak in ko bi se "gostje" zbujali, bi preverjal po knjigi kdo je vpisan in kdo ni ter tudi uztrezno ukrepal.

Menim da bi tak način bil realno izvedljiv in bi izboljšal stanje v bivakih. Kdor je primoran pustiti svoje ime za sabo, si verjetno ne bo upal škoditi bivaku. Če pa bodo začele strani iz knjig za prejšnje dneve izginjat, se lahko prijave nočitev meče v zaklenjen kaselc.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti