Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turistični trend

Nedelo - Eva Senčar: Po sledeh televizijskega zdravnika

Gorski zdravnik postaja, kakor se rado zgodi priljubljenim tv-serijam, blagovna znamka.
Na Tirolskem bodo septembra začeli snemati že deseto sezono, večina prizorišč pa je na ogled izletnikom. Tudi naše agencije so zgrabile evforijo. A simpatični čuteči zdravnik, ki za povrhu obvlada še gorsko reševanje, je le eden od uspelih likov iz nadaljevank in nanizank, zaradi katerih so zasloveli tudi mični kraji dogajanja, ki so se prej diskretno izmikali turistični globalizaciji.

Bergdoktor, Gorski zdravnik, je nemško-avstrijska tv-serija, ki je nastala pred osmimi leti. Tako kot je osvajala evropske gledalce, zdaj tudi Slovence priklepa pred zaslone, in to v času največje gledanosti. Temu se kljub poplavi nanizank, nadaljevank in telenovel ne bi smeli čuditi. Ravno prav, ne preveč, je romantičnih vložkov, manj je osladnosti in naivnosti, najmanj nasilja, veliko izkazovanja nežnosti. Za povrhu napetost ustvarjajo preobrati, vredni prave akcije, srečni in pravični konci, prave in tudi manj znane bolezni, solidno izdelani liki, in kar je v prid podobi pričakovanega zdravniškega poklica, je ta nenehno postavljen pred vsakršne etične dileme. Vse to je, poleg nenavadne sodobne družine, ki družbo opominja na strpnost do drugačnosti, omamno za povprečnega gledalca, ki se prepusti. Dr. Martin Gruber je naslovni junak, ki pri reševanju medicinskih ugank spominja na domiselnega dr. Housa. Iz newyorške metropole se vrne domov na podeželje, kjer pa življenje ni več tako mirno kot nekoč. Zdravnik na prvi pogled nikakor ni podoba sanjskega mišičnjaka, je prototip simpatičnega moškega kmečke trdnosti, pokrajina je prečudovita, preplet tradicije in modernega rea­len, problemov pa povsem dovolj, da se gledalec ugleda v njih. Tisti najbolj navdušeni z veseljem zagrabijo priložnost vstopiti celo v spalnico fiktivne družine.

Za dan h Gruberjevim

Pri agenciji Alpetour so tik pred prvim odhodom na prizorišča Gorskega zdravnika. Enodnevni izlet se začenja s štiriinpolurno vožnjo do tirolske pokrajine Wilder Kaiser. Mogočna lesena domačija Gruberjevih, Gruberhof, ždi sredi zelene travnate planjave, kjer se le kdaj pa kdaj spusti jutranja meglica, sicer pa na televiziji nikoli ne dežuje. Kmečki dvor je v resnici hiša družine Bromberg nad vasjo Söll, kamor se obiskovalci pripeljejo na traktorski prikolici. Vas je primerno izhodišče za planinarjenje in hribolazenje.

Od domovanja prikupne tv-družine, ki si ga obiskovalci lahko ogledajo tudi znotraj, agencija vodi v vasico Ellmau, ki leži na 850 met­rih nadmorske višine, do velike lesene hiše z balkoni in osupljivo lepim balkonskim cvetjem, kjer zdravnik ordinira. V vasi je tudi gostilna, v kateri prikupna svetlolasa lastnica Suzanne v dirndlu meša glavo bratoma Gruber, v niže ležeči vasici Going pa je prizorišče vaškega trga z gostilno, ki je na zaslonih gostilniška zunanjost. Trg, cerkev in pokopališče bodo ljubitelji nadaljevanke ob obisku nemudoma prepoznali kot vaško idilo, katere ozadje so gore, ki dosegajo višino okoli dveh tisočakov. Ponavljajoča se romantična scena je tudi jezero Hintersteinersee v zaselku Scheffau. Vsi ti kraji, ne daleč vsaksebi, so očitno dovolj magnetični; od 20. avgusta, ki je prvi termin agencije, bodo vsake toliko krenili po trije avtobusi hkrati. Več bi bilo za majhne kraje že pravi udar, so povedali na agenciji. Sosednji vasici Ellmau in Going že imata vzdevek »vasi Gorskega zdravnika«.

Regija, morda pred tem turistično manj razvpita, je uspeh serije znala izkoristiti. Za zaključene kroge in premožnejše posameznike so še zlasti urice ob vikendih namenjene za osebno srečanje s protagonisti te uspešne doktorske serije, ki jo napoveduje pesem Patience – izvaja jo priljubljena glasbena skupina Take That. Termini za osebna srečanja so menda popolnjeni že mesece vnaprej. Na agenciji pravijo, da so bili nemalo presenečeni, ko so začeli uresničevati idejo po poteh gorskega zdravnika. Tematika se je namreč dobesedno ponujala že pripravljena; regija se ponaša tudi z urejenimi kolesarskimi potmi, nekatere vrhove je mogoče obiskati z gondolami. Enodnevni program so, kot pravijo, v Sloveniji pripravili prvi, a takoj po začetku promocije so ga začele oglaševati še nekatere druge slovenske agencije. Uspešno je bilo tudi njihovo potovanje po solnograških prizoriščih romantičnega muzikla Moje pesmi, moje sanje. Mimogrede, ena od agencij obisk po poteh gorskega zdravnika sklene z ogledom gradu v Vrbi na avstrijskem Koroškem, kjer so snemali serijo Grad ob Vrbskem jezeru.

Martin iz Cornwalla

Še en doktor Martin je navdušil slovenske ljubitelje serij. Doc Martin, zmeden in le na videz negotov zdravnik, ki se nenehno zapleta v komično-tragične situacije in v nekaterih pogledih spominja na lik gorskega zdravnika: če je ime Martin naključje, pa je dejstvo, da oba zapuščata položaj uspešnega zdravnika iz medicinskega središča in odhajata »v pozabo« na podeželje, dovolj pomenljivo. Prizorišče snemanja je slikovito ribiško mestece na atlantski obali Cornwalla, Port Isaac, ki je v nadaljevanki obmorsko mestece Portwenn.

Promotorka skritih biserov Kath­leen Beckett v eni svojih potopis­nih kolumn v Huffington Postu piše, da je Port Isaac presenetljivo daleč od razvpitega kraja. Je majhna luka, polna majhnih ribiških ladij, ki se ob plimi drgnejo med sabo in ob oseki obležijo na boku, plima pa zalije tudi avto pozabljivega voz­nika, kajti parkiranje na obali je povsem običajno. Očarljiva restavracija The Mote, stara in kam­nita, je prizorišče tv-puba, kjer se zvečer gost pogreje ob kaminu in si naroči tradicionalno ribjo pito, v kateri se skupaj znajdejo losos, školjke, kozice, servirajo pa jo s pirejem in lokalnim sirom cheddar. Ena izmed angleških agencij ponuja voden sprehod: od doktorjevega doma in ambulante do šole, lekarne in naprej. Vas sama se ponaša z bogato zgodovino, ki sega v čas Henrika VIII., ima lepe poti, zanimive zgodovinske stavbe in ponuja vpogled v preprosto življenje vaščanov.

Po Siciliji z Montalbanom

Italijanski commissario Salvo Montalbano, ki zna biti osoren, a tudi prijazen in vreden zaupanja, zna rekonstruirati dogajanje in najti rešitev. Je zvezda produkcije RAI od leta 1999. Serija je nastala po romanu še živečega devetdesetlet­nega pisatelja Andree Camillerija. Montalbano obvladuje izmišljeno sicilijansko mestece Vigata (v romanu resnični Porto Empedocle nekaj kilometrov zahodno od Agrigenta), ki ga v nadvse uspešni seriji predstavlja pitoreskna regija Ragusa. Snemali so v kraju Punta Secci, ki je filmska vasica Marinella, kjer se inšpektor zbuja v hiši s pogledom na morje. Njegova hiša je na trgu, ki so ga preimenovali v Piazza Montalbano, in je v ponudbi prenočišč z zajtrkom. Nadaljuje se v Scicliju, ki je uvrščen v Unescovo kulturno dediščino in kjer je policijska postaja, ter v baročnem mestu Modica, kjer sta kulisa tudi veličastna cerkev San Giorgio in znamenita fasada palače Polara. Ogleda je vreden tudi grad Donnafugata, prizorišče domovanja zloglasnega mafijca, proti kateremu se je boril inšpektor Montalbana.

Italijani so tudi že pred desetimi leti opazili, da razvpita kriminalka Dana Browna Da Vincijeva šifra spodbuja iskalce knjižnih prizorišč, milanska cerkev Santa Maria delle Grazie pa je z Da Vincijevo Zadnjo večerjo postala prava turistična romarska pot. Spletna stran Budget Travel je istega leta napotila na destinacije in jih naslovila Kako slediti Robertu Langdonu in Sophie Neveu po Franciji, Angliji in Škotski.

Turistični delavci lahko le tekmujejo, kdo bo bolj izviren in bo prvi prepoznal potencialno uspešnico. 

Eva Senčar  

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti