Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ljubezen gre skozi želodec

SiolNET - Alenka Teran Košir: Tudi v slovenskih hribih? #fotozgodba

KULINARIČNA PONUDBA PLANINSKIH KOČ
Ljubezen gre skozi želodec. Tudi v slovenskih hribih?

Preverili smo, katere jedi gredo v slovenskih hribih najbolj v slast in na katere so oskrbniki planinskih koč najbolj ponosni.

V planinske koče pohodnikov ne vabijo le svež zrak, nalezljiva pozitivna energija, prostor za nabiranje novih moči in prijazna beseda oskrbniške ekipe, pomemben dejavnik je tudi kulinarična ponudba. Na katere jedi so v slovenskih planinskih postojankah najbolj ponosni? 

Na Razor na skutne štruklje

Na planini Razor so najbolj ponosni na skutne štruklje. Po besedah Milene Brešan iz Planinskega društva Tolmin, ki upravlja Kočo na planini Razor, se trudijo obiskovalcem ponujati domačo hrano.

"Vedno so na voljo jota, ajdovi ali koruzni žganci, domač kruh, pa še veliko drugih dobrot. Poleti se namreč na planini pasejo krave, ki vas bodo zgodaj zjutraj zbujale ob odhodu na pašo, gostje pa so vsak dan deležni pristnega naravnega ali kislega mleka. Domači mlekarji iz mleka pripravijo odlično skuto, iz nje pa potem v koči za posladek pripravimo skutne štruklje."



V Valvasorjevem domu vas čaka "Babudrovo presenečenje"

Tudi v Valvasorjevem domu pod Stolom vas bo pričakala pisana kulinarična ponudba. "Težko navedemo, po kateri jedi smo najbolj prepoznavni," pravi oskrbnik Aleš Štefe. "Za nekatere so to jedi na žlico, pri katerih prednjačijo bograč, ričet, jota in vampi. Kot našo posebnost gostom občasno ponudimo 'Babudrovo presenečenje'. Gre za jed, podobno bograču, ki ji dodamo več vrst zelenjave. Začinjena je s harišo, ki daje jedi blago pikanten okus." 

Znani pa so tudi po zavitkih: "Gostje nas poznajo tudi zaradi naših že tudi nagrajenih – naj štrudelj 2014 – zavitkih, jabolčnih in sirovih z gozdnimi sadeži, po domačih štrukljih in ajdovih krapih.

Prav gotovo pa dobro poznajo čebulni kruh, pripravljen in pečen v našem domu. Pri pripravi sleherne jedi se predvsem trudimo, da našim gostom postrežemo s kar najboljšo in svežo domačo hrano!" poudarja Štefe. Ta že štiri leta skrbi za dom, ki si je leta 2014 prislužil naziv naj planinska koča 2016. Med finalisti je tudi letos.

Ekipa Poštarskega doma na Vršiču, ki ima prekmurske korenine, se temu primerno najraje pohvali s prekmurskim bogračem. "Kuharica Gizela Filo je rojena Prekmurka iz Prosenjakovcev. Odraščala je v družini Jošar, ki je imela gostišče," je razloge za prekmursko ponudbo na jedilniku gorenjskega planinskega doma pojasnil oskrbnik Mihalj Agošton.

"Ponos naše koče so tudi rezanci z jurčki. Naši gosti jih obožujejo," so sporočili Gizela, Marija, Ksenija in Miha, ki vas čakajo na Poštarskem domu na Vršiču.

Na Tončkovem domu na Lisci (tudi ta je med finalisti izbora Naj planinska koča 2016), ki so znani po tem, da ponujajo kar 20 vrst palačink – od ustaljenih okusov do bolj eksotičnih – in več vrst pic, gostje največ povprašujejo po gobovi juhi z domačimi ajdovimi žganci z zabelo.

"Gobova juha je pripravljena iz mešanih gob iz okoliških gozdov, ajdovi žganci pa so pripravljeni iz domače bio ajdove moke. Skratka, gre za zdrav slovenski krožnik, po katerem je tudi največ povpraševanja," je povedal oskrbnik Franc Krašovec.

Poleg že omenjenih palačink imajo za sladkosnede vedno na voljo jabolčni zavitek in zavitek iz gozdnih sadežev.

Na Šiji prisegajo na ajdo

V Taborniškem domu na planini Šija imajo na jedilniku klasične planinske jedi: enolončnice, zelje, klobase, žgance in razne zavitke.
Gostom ponujajo tudi svinjska rebrca ter druge vrste mesa, krompir in zelenjavo, pečeno v saču, prisegajo pa na okus po ajdi.

Ravno zato so letos ajdovim žgancem in ajdovi omleti dodali še ajdove in skutne štruklje.

Tudi v Planinskem domu pri Gospodični na Gorjancih – tudi ta koča je letos spet med finalisti akcije Naj planinska koča – so ponosni na svojo kulinarično ponudbo, za katero družina Mrhar skrbi že 25 let. Vedno imajo na voljo šest različnih vrst enolončnic, veliko je divjačine, zavitkov, hladnih predjedi in podobnega.

Na Krekovi koči na Ratitovcu, še eni finalistki akcije Naj planinska koča, prisegajo na flancate. Ti so skoraj tako priljubljeni in znani kot krofi na Trojanah.


Kuharica in njena pomočnica s primerki tako iskanih flancatov. Foto: A. T. K.

13.08.2016 10:24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti