Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet 21.01.16

Primorski dnevnik: Izlet po tržaški okolici; Skupina "Drugače mladi"

Izlet po tržaški okolici

V upanju, da januarsko vreme ne bo preveč ponagajalo, načrtuje Slovensko planinsko društvo Trst za nedeljo, 24. januarja 2016, že tradicionalni izlet po tržaški okolici

Letošnji nezahteven zimski sprehod bo potekal po poteh in klancih, ki povezujejo vasi Slivno, Šempolaj in Praprot v občini Devin-Nabrežina. To so poti, ki so jih in jih še vedno uporabljajo domačini za vsakodnevne kmetijske in pašniške dejavnosti, po njih so hodili v preteklosti na delo v nabrežinske kamnolome ali po opravkih iz kraja v kraj. Nastale pa so veliko prej, v prazgodovinskih časih, kot poti za pašo in kot trgovske poti. Po teh poteh je stekla pomembna rimska pot, ki je povezovala Oglej s Trstom in Reko, povezovala je tudi rimsko cesarstvo z Ljubljano in odpirala pot v Panonsko nižino. Pohodniki se bodo zbrali na trgu v Nabrežini ob 8.45, kamor pripelje tudi mestni avtobus številka 44, ter se z osebnimi avtomobili podali v Slivno, do izhodiščne točke pohoda. Pot je krožna, izlet je primeren za vse. Nujna primerna planinska obutev. Predvidene so tri do štiri ure lagodne hoje. Za morebitne informacije lahko pokličete na št. 040 413025 (Marinka).

Skupina "Drugače mladi"

ali skupina "over 70", ki deluje v sklopu SPDT, nadaljuje svojo izletniško dejavnost. V četrtek, 28. januarja 2016, načrtuje obisk gradeške lagune, točneje ogled naravnega parka "Isola della Cona". Park je v tem zimskem času še posebno zanimiv, v teh mrzlih dneh je tu vse živo. Poleg ptic, ki domujejo v omenjenem okolju, lahko opazujemo tudi številne ptice na preletu. "Drugače mladi" vabijo prijatelje, ki so prosti tudi ob delavnikih, na zanimiv, nenaporen zimski izlet. Postanku v opazovalnicah bo sledil sprehod do izvira Soče. Sprehod, je primeren za vse, skupno traja približno tri ure. Vodil ga bo Paolo Raseni. Pohodniki se bodo zbrali ob 9.00 pred Bowlingom v Sesljanu in z osebnimi avtomobili nadaljevali pot do lagune. Za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040775312 (odgovarja Paolo Raseni).

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Planinski svet 21.01.16"

Franci Savenc,

Poobjavil s http://www.spdt.org/pohodnistvo/dettaglionews/id/546

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti