Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Frikanje po nemško

AO Idrija - Boris Sedej: ... za odrasle /\ Sicer bi v naslovu "za odrasle" lahko uporabil tudi "za ostarele", ampak se tako vseeno lepše bere

Skratka, dan po uspešnem pikniku se z Simono v nedeljo nič kaj zgodaj zjutraj (ob 6ih) spokava v avto in kompas usmeriva proti severu.
Okoli 10. ure se zaparkirava na parkirišču Scharitzkehlalm in pogruntava, da sva (se že skoraj malo čudno sliši) malo prezgodnja.

Ponoči je tu še padal dež in stena je še veselo fajhtna. Počakava uro, nato se pa le odpraviva proti Höher Göl v Jubilejno smer, k nama vseeno postreže z veliko žlebički in šalcami. Le nekatere so še polne vode. Smer nekoliko spominja na našo Novo centralno, išče lepe prehode in je vsekakor luštna plezarija. Se pa konča sredi hriba, pa je na voljo udoben šestkratni abzajlski sestop.

Za naslednji dan si izbereva pa turo z bolj strmim dostopom, da se vsaj malo nadihava. Kot nalašč za to je severna stena Feuerhörndl, ki pravzaprav niti ni gora, saj se na vrhu razprostira planota z kravami in vojaki. Slednji imajo tja gor speljano tudi teleferiko, ki pa baje ni namenjena civilistom.
Blizu skupaj sta dve smeri, izbrala sva tisto z lepšim imenom - Zvezdni utrinek. Tudi ta je nekoliko podobna prejšnji, lepo opremljena in plezljiva, le ene dva metra sva se igrala malo klasike čez en čuden previs. Nikjer nisva imela nobene gneče, pa čeprav v steni nisva bila sama.
Smeri kar lepo obiskane. Sestop poteka pa ob - vojaški kanalizaciji, ki je speljana čez steno. Nič kaj apetitlih občutek, čeprav nisva nikoli slišala, da bo kdo tam zgoraj potegnil vodo.
V torek se je vreme sfižilo, pa sva jo ucvrla nazaj proti jugu. Zanimiva plezalna področja, precej obljudena in urejena, predvsem pa z odlično skalo.

No, pa sem se zopet malo prerinil med novičkopisce, da ne boste sam tamladi filal teh strani.

10.08.2016, 14:07

 
Fotografije (14) na AO Idrija

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti