Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Segrevanje Großglocknerja

KaerntenORF.at: Pred 216 leti je stopil na vrh Großglocknerja prvi človek. V teku časa se je na določenih mestih ta gora dramatično spremenila,

... nenazadnje tudi zaradi podnebnih sprememb.
Razpadajoče skale so postale nevarne. Odpravi Bischofs Salm pripada prvi vzpon (28. julija 1800). Pot jih je vodila mimo današnje koče Salmhütte in Adlersruhe vse do 3798 metrov višine. Takrat je bilo področje Leitertal še zapolnjeno z ledenikom.

Zaradi klimatskih sprememb se ledenik v zadnjih desetletjih vse bolj umikal. Zaradi tega pa so skale postale vse bolj nestabilne. V dolino so se začeli rušiti večji bloki skal in vzpon na to goro postaja vedno bolj nevaren.
Varovala v skali morajo ves čas preverjati.

Ob obletnici prvega vzpona na najvišji avstrijski vrh sta se po sledeh prvopristopnikov podala Peter Zirknitzer [že 35 let gorski vodnik, ki je v tem času pripeljal na vrh že stotine gostov] in novinar redakcije ORF Kärnten.
Legendarni heiligenblut gorski vodniki so kot čuvaji Glocknerja. Na svojih turah spremljajo stanje varoval v skali, odstranjujejo nevarno kamenje, ki bi lahko ogrozilo gornike ...

Zirknitzer pravi, da se gora spreminja vsako leto: „Ob obdobjih slabega vremena se pogosto zgodijo skalni podori. Varovala v steni moramo zato znova in znova obnavljati“. Pozimi odlomljene skale ostanejo v snegu in potem spomladi začnejo drseti dol.
Zirknitzer: "Ko se sneg in led talita v tolikšni meri, da je spodaj že vidna zemlja, začne ta material padati dol. Če se v tistem trenutku nahajamo tam, res nimate nobene možnosti, da se jim izognete. To je razlog, zakaj smo v glavnem že zgodaj zjutraj na poti. Takrat so kamni še vedno primrznjeni in jih bomo lahko rešili, preden padejo po pobočju." „Odločitve moraš sprejeti na mestu samem“

V poklicnem vodništvu je Zirknitzer spoštovan vodnik: „Povsem enostavno tudi ni. Klienti zahtevajo od tebe vse mogoče. Vendar ko moraš sprejeti neke odločitve je to običajno na terenu. Vedno moraš biti dosleden in znati reči da ali ne.“ Osnovna kondicija in volja sta odločujoči.
Prej je bil Zirknitzer zaposlen pri podjetju Großglockner Hochalpenstraßen AG. Tudi po upokojitvi še vedno vodi izivov željne v njegov svet gora.

Na vprašanje kaj človek nujno potrebuje za vzpon na Glockner, z lahkoto odgovori: "Starejši kot si, bolj moraš paziti na težo svojega tovora. Vsak gram se na dolgih razdaljah močno pozna.“ On sam upošteva še eno pravilo: „Obleči se za poletje, s sabo imej za zimo.“

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti