Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Druga dvojna

zmaga Janje Garnbret in Domna Škofica v Briançonu  Večer Delo Sl. novice EkipaSN Dnevnik

Slovenska športnoplezalna junaka Janja Garnbret in Domen Škofic na tretji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v francoskem Briançonu nista ugnala le vseh tekmecev, ampak tudi dež, ki je močno otežil plezanje v finalu. 23. julija zvečer sta že drugič v tej sezoni skupaj stopila na najvišjo stopničko, 17-letna Korošica je prepričljivo zmagala že tretjič zapored, medtem ko je 22-letni Radovljičan vpisal drugo letošnjo zmago. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je tako na prvih treh tekmah sezone zbrala pet od šestih zmag. Škofjeločan Urban Primožič je v svojem drugem letošnjem finalu dosegel sedmo mesto.

Neusmiljeni dež je otežil plezanje najuspešnejših v finalu, a ni mogel zmesti slovenske šampionke Janje Garnbret (Šaleški AO), trdno odločene, da po vrhovih v kvalifikacijah in polfinalu doseže tudi vrh finalne smeri. "Smer je bila enkratna in ravno prav težka. Med smerjo sem zelo uživala ne glede na to, da so bili oprimki vlažni, stena pa na nekaterih delih mokra. Čeprav mi je dva oprimka pod vrhom zmanjkalo časa, sem se še vseeno veselila neuradnega vrha. Zmaga pa je še boljša, ker nama je z Domnom ponovno uspelo skupaj stati na najvišji stopnički," je bila navdušena, ko si je priplezala še tretjo zaporedno zmago v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju.
Potem ko je vso konkurenco ugnala že na uvodnih dveh tekmah sezone v Villarsu v Švici in francoskem Chamonixu, je 17-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu zmagala tudi v Brianconu v Franciji. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili Avstrijki Jessica Pilz in Magdalena Röck. Janjini najresnejši tekmici, Južnokorejka Jain Kim in Belgijka Anak Verhoeven, s katerima je na prvih dveh tekmah skupaj stala na zmagovalnih stopničkah, sta ostali brez odličij.

Moški finale so zaradi močnega dežja prestavili na pozen večer, vendar je Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) zbral dovolj koncentracije in moči za zahtevno finalno smer ter svojo tretjo zmago v svetovnem pokalu. "Sploh ne vem, kaj naj rečem, čeprav nama je z Janjo uspelo že v Chamonixu, mi je ponovno neverjetno vse skupaj. Po katastrofi v Villarsu mi je spet uspelo sestaviti vrhunsko plezanje. V finalni smeri sem skoraj padel po nekaj gibih, ko sem brezglavo lovil oprimek in skoraj zgrešil. Zaradi tega sem do kapnika na koncu strehe plezal izjemno zategnjeno, tam pa sem se lahko ponovno zbral in zaključil tako, kot je treba," se je 22-letni Radovljičan veselil svoje druge letošnje zmage, medtem ko je bil na drugi tekmi trinajsti. Drugi je bil Francoz Romain Desgranges, tretje mesto je pripadlo Kanadčanu Seanu McCollu.

Drugi slovenski finalist Urban Primožič (PK Škofja Loka) je kljub napaki v finalu ohranil sedmo mesto iz polfinala: "Zadovoljen sem z drugo letošnjo uvrstitvijo v finale, kjer ni šlo vse po načrtih. Na ogrevanju sem se počutil dobro, prav tako tudi v samem začetnem delu smeri. V srednjem delu pa sem na žalost storil preveliko napako, ko mi je med vpenjanjem spodrsnila noga. Vseeno sem zadovoljen s končnim sedmim mestom in motiviran za prihajajoče tekme."

"Še ena zmaga Janje in Domna ter ponovni finale za Urbana je nov izkupiček tretje tekme svetovnega pokala. Za nami je odlična tekma v zelo težkih razmerah, saj do zadnjega trenutka nismo vedeli, ali bo zaradi dežja sploh izpeljana. Sicer bi odpoved finala avtomatsko pomenila dvojno zmagoslavje za Slovenijo, saj sta Janja in Domen vodila že po polfinalu, a so tekmovalci želeli pošten boj v finalu. Medtem ko je Urbanu v finalu žal zdrsnilo, si Janja in Domen te napake nista privoščila. Odplezala sta brezhibno in oba osvojila svojo tretjo zmago v karieri," je bil zadovoljen selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Na francoskem prizorišču, ki najboljše plezalce in plezalke gosti že od leta 2010, je slovenske barve zastopalo osem članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. V polfinalu sta nastopili še Tjaša Kalan (AO PD Kranj), ki se je uvrstila na 17. mesto, in Rebeka Kamin (AO PD Domžale) na končnem 24. mestu. V kvalifikacijah so tekmovanje sklenili Martin Bergant (PK Škofja Loka, 38.), Veronika Meke (DPK Šmartno, 39.) in Milan Preskar (PK Škofja Loka, 50.). Trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič v Franciji ni nastopila, saj se bo v letošnji sezoni udeležila le posameznih tekem.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v letošnji sezoni v težavnostnem plezanju daleč vodilna po zmagah, saj jih je na treh tekmah zbrala že pet od šestih. Janja Garnbret je zmagala na vseh treh tekmah, na prvi in tretji pa je na najvišji stopnički stal tudi Domen Škofic. V finalu je enkrat plezala še Mina Markovič ter dvakrat Urban Primožič, ki je s petim mestom v Villarsu izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu.

Športne plezalce čaka krajši premor, nato pa tekme v Imstu (Avstrija) 19. in 20. avgusta, Arcu (Italija) 26. in 27. avgusta, Xiamenu (Kitajska) 22. in 23. oktobra ter za konec sezone 26. in 27. novembra še v domačem Kranju (Slovenija). Športnoplezalna elita se bo letos pomerila tudi na svetovnem prvenstvu (težavnost in balvani), ki bo od 14. do 18. septembra v Parizu (Francija).

Manca Čujež    
Foto: Luka Fonda  


Večer 25.07.2016: Spet dvakrat Zdravljica

Večer, Šport: Janja Garnbret in Domen Škofic sta potrdila dvojno slovensko zmago izpred dveh tednov, po Chamonixu sta bila najboljša v Brianconu

Slovenski plezalci so na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Brianconu dosegli dvojno zmago. V ženski konkurenci je slavila Janja Garnbret, pri moških pa je bil najboljši Domen Škofic. Plezalca nista premagala le vse konkurence, ampak tudi naravo, saj je v sobotnem večernem finalu močno deževalo.
Za 17-letnico iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je bila to tretja zaporedna zmaga na tekmah svetovnega pokala, s čimer s stoodstotnim izkupičkom vodi v skupni razvrstitvi. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili Avstrijki Jessica Pilz in Magdalena Röck. Janjini najresnejši tekmici, Južna Korejka Jain Kim in Belgijka Anak Verhoeven, s katerima je na prvih dveh tekmah skupaj stala na zmagovalnih stopničkah, sta ostali brez odličij. "Smer je bila enkratna in ravno prav težka. Zelo sem uživala ne glede na to, da so bili oprimki vlažni, stena pa na nekaterih delih mokra. Čeprav mi je dva oprimka pod vrhom zmanjkalo časa, sem se še vseeno veselila neuradnega vrha. Zmaga pa je še boljša, ker nama je z Domnom ponovno uspelo skupaj stati na najvišji stopnički," je bila navdušena Janja Garnbret, ki je bila najboljša že v kvalifikacijah.
Trenutno je na petem mestu svetovne lestvice, ki upošteva rezultate zadnjih 365 dni, v katerih je v svetovnem pokalu tekmovala le petkrat. Trikrat v sezoni 2016 in dvakrat v preteklem letu. "Janja sodi med tri najboljše plezalke na svetu. Je v odlični formi in zadnja zmaga v Chamonixu ji je še bolj dvignila samozavest. Za nami je odlična tekma v težkih razmerah, do zadnjega trenutka sploh nismo vedeli, ali bo tekma zaradi dežja izpeljana. Sicer bi odpoved finala avtomatsko pomenila dvojno zmagoslavje za Slovenijo, saj sta Janja in Domen vodila že po polfinalu. Oba sta nato še enkrat odplezala brezhibno," je dejal njen trener Gorazd Hren.
Domen Škofic je prav tako slavil tretjo zmago v karieri. Slovenski plezalci so hkrati dosegli drugo dvojno zmago v zgodovini po Chamonixu pred dvema tednoma. "Dvakrat poslušati Zdravljico sredi Francije je nepozabno. Noro, neverjetno ... Sploh ne morem verjeti, da sem po slabi zadnji tekmi svetovnega pokala plezal tako dobro. Bil sem trden in verjel vase," je dejal 22-letni Ljubljančan.
Drugi slovenski finalist Urban Primožič, ki je šele drugič v karieri nastopil v finalu, je bil sedmi, pri dekletih pa je Tjaša Kalan zasedla 17. mesto, Rebeka Kamin 24. (sta, šr)


Delo, 25.07.2016 08:30 Janja zmaguje, ker se ima »fajn« v steni

Garnbretova in Škofic najboljša v Briançonu za drugo dvojno slovensko zmago v zadnjih treh tekmah.

Briançon – Res da so slovenski športni plezalci že vrsto let v svetovnem vrhu, toda takšne prevlade na tekmah najvišje ravni še niso imeli. Na treh tekmah v težavnosti v tej sezoni sta namreč Janja Garnbret in Domen Škofic vzela dve dvojni zmagi, šele 17-letni Korošici pa je ob tem uspel kar »hat-trick«. Tokrat je s stene ni mogel spraviti niti dež.

Ta je namreč močno oteževal plezanje finalistkam, toda tudi na mokrih oprimkih je Garnbretova dosegla vrh smeri, tako kot tudi že v kvalifikacijah in polfinalu. »Vse je teklo prek stene, ampak smer je bila odlična in uživala sem. Na začetku je bilo sicer zaradi mokrih oprimkov nekoliko nelagodno, toda nato sem se sprostila, postalo mi je vseeno in je šlo. Zelo sem si želela doseči vrh, zato sem dala vse od sebe, da mi je uspelo,« je komentirala po zmagi, s katero je znova odpihnila vse tekmice. Tokrat sta se ji sicer najbolj približali Avstrijki Jessica Pilz in Magdalena Röck.

Kako sicer konkurenca gleda na njeno prevlado, jo ostala dekleta že sprašujejo, v čem je njena skrivnost? »Res neverjetno, da je to že moja tretja zmaga, tega res nisem pričakovala. V tej sezoni sem si za cilj zadala, da zmagam na eni tekmi za svetovni pokal. No, pa sem zmagala že na treh. Cilj je tako že dosežen, zdaj lahko samo še uživam,« je razposajeno pojasnjevala tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki sicer trenira v velenjskem klubu. Izjemno nadarjena in gotovo plezalka prihodnosti, kar je o njej že pred časom dejala doslej najuspešnejša Slovenka na umetnih stenah Mina Markovič, pa sicer kot svojo največjo prednost vidi trdo delo in predanost. In potem se lahko ima »fajn« v steni.

»Pred sezono se pravzaprav nisem počutila stoodstotno pripravljeno. Ne vem, verjetno je bila težava samo v glavi. A sem te misli odgnala na stran in skušala le plezati tako kot znam. Sicer pa so treningi pred sezono potekali enako kot vsa leta doslej,« je povedala tudi o svojih pripravah na sezono, ki je sicer tudi njena prva prava na tekmah najvišje ravni, pa že osvaja vse po vrsti. Lani je nastopila le na dveh tekmah, skušali so jo še držati nazaj, da ne bi bil preboj prehiter in da se ne bi posledično prehitro naveličala. Po le petih tekmah v svetovnem pokalu je že peta plezalka na svetovni lestvici in zdi se, da je le nebo meja njenim uspehom v tej sezoni. Kot predstavnica mladega rodu tudi pooseblja nov plezalni slog, povsem drugačen stil, s kakršnim je denimo zmagovala Markovičeva. »Že od nekdaj plezam tako, izoblikovala sem nek svoj slog in ne mislim ga spreminjati. Plezam premišljeno, vsak gib je tudi zelo suveren,« je skušala opisati svojo zmagovalno formulo.

Veselje je bilo v Briançonu znova toliko slajše, ker je Zdravljico poslušala skupaj s srčnim izbrancem Domnom Škoficem, ki je dokazal, da njegova zmaga v Chamonixu še zdaleč ni bila naključje. V Villarsu se je uštel in izpadel v polfinalu, tokrat pa bil zato toliko bolj vesel, da se je vrnil na vrh. »Noro, neverjetno ... Sploh ne morem verjeti, da sem po slabi zadnji tekmi svetovnega pokala plezal tako dobro. Bil sem trden in verjel vase,« je dejal 22-letni Gorenjec, ki prav tako velja za enega najbolj nadarjenih plezalcev na svetu. Ne le v umetnih stenah, temveč tudi v naravnih, kjer tudi že premika mejnik za mejnikom. Plezalce zdaj čaka premor in nato nadaljevanje 19. avgusta v Imstu v Avstriji.

Špela Robnik 

24.07.2016
Druga dvojna
zmaga Janje Garnbret in Domna Škofica v Brianconu  

< Večer, 25.07.2016

< Delo, 25.07.2016


Friko, 24.07. 09:52 - Jernej Peterlin
Janja Garnbret in Domen Škofic z novo dvojno zmago!


Slovenske novice, 25.07.2016

EkipaSN, 25.07.2016

 Dnevnik, 25.07.2016


 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti