Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Utrinki s Snežnika (21)

Dotik: Vsak začetek ima svoj razlog in tudi konec ga mora imeti. Utrinki se zaključujejo, vendar še ne vem, kako jih končati. Misterijev na Snežniku nikoli ne zmanjka.

Misteriji Snežnika

 
Stoj! Gora se vidi z mostu čez Veliki Obrh! Dan bo v znamenju vode na različne načine. Pri ribniku za gradom Snežnik, ki vedno deluje nekoliko skrivnostno, se zatopim v odseve dreves in ena ura mine tik tak. Miru je konec, ko množica ljudi v lepih oblekah napove bogato poroko. Zvok policijskih siren sporoči, da je nevesta iz njihovih vrst. Prav, pa grem dalje! Med drevesi zagledam kočijaža s fantičem. Pod drevesom z rdečimi listi, podobnim bukvi, mi kapne, da je Janez Kandare. Vrnem se ga pozdravit, on pa takoj: »To je rdeča bukev, cepljena na navadno … Eno imate v Ljubljani pri infekcijski kliniki.«
 
   
 
Postanek pri Soluncih je samoumeven, tudi pri njih čas hitro mineva. Odkar so prispeli v ta kraj, imajo težave s konji in pretekli teden ni bilo nič drugače. Nekaj časa ne bom hodil na Snežnik, verjetno se pod goro ne bomo več videli. Izvem še nekaj imen domačih živali. Ovčici sta Loš in Ka (skupaj sta – Loška), petelinu je ime Rožika, gosi sta Emil in Bojana, kozlička pa kličejo Lezika. Sedel bi z njimi še dlje, pa za našimi hrbti zagrmi. Nima smisla ostajati dlje v dolini.
 
   
 
Oblak, ki je prešel Loško dolino, je zadel ob Snežnik. Najprej se je med bukovjem pokadilo temno sivo, potem pa je začelo drobno pršeti. Vedno stopim prehitro, kadar začne deževati. Kot bi bil zato kaj manj moker. Višje mi ritem upočasnijo veje borovja, ki se manejo ob noge in na hlačnicah puščajo obilo mokrote. Pot gre večinoma poprek in na trdem snegu bi palice prišle prav. Tako pa se zadovoljim z močjo v petah. Tu in tam pogledam, kam se ne bi rad odpeljal navzdol.
 
  
 
Danes sem komaj deseti obiskovalec, od teh jih je osem prišlo praznovat rojstni dan. In čez dan vreme niti ni bilo slabo. Nahrbtnika nimam velikega, v njem je le najnujnejše. Nekateri vzamejo za vsak primer marsikaj, meni pa ne preostane drugega, kot da si za pripravo prtljage vzamem nekoliko več časa in jo izberem po občutku. Tokrat imam s seboj vse za preobleči, razen nogavic, ki pa so ostale suhe.
 
   
 
Mistična gora. Ali je eno življenje dovolj, da človek spozna vse njegove skrivnosti? Koliko izletov potrebujem, da bom dobro spoznal Snežnik? Pozimi sem na okenski polici videl izvod revije Misteriji. Tako skrivnostno, kot se je pojavil, je tudi izginil. Čez noč se je na gori pojavil majski sneg. Na stebru je s pomočjo vetra oblikoval skrivnostno podobo, kar ni bilo prvikrat. Nedelja prinese enega samega gosta, stalnega obiskovalca s Knežaka. Ure pa neslišno minevajo, v pravi čas za vrnitev po lovski različici.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Snežnik, 14. maj 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti