Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoka Bela špica

Freeapproved - Alessandra Tinelli: ... ali Prvega se nikoli ne pozabi

Pa sem najdla neki cajta da objavim sobotno dogajanje v S razu Visoke Bele Špice (IV/III, 280 m).

No pa začnimo. Kranj Z ob 5ih zjutraj se zberemo jst, Luka in Jani. Cilj smo si že predhodno zadali, pravzaprav nam ga je Jani izbral v Belih Vodah (S raz Visoke Bele Špice). Mal sem si stvar pogledala v vodniku pa sem rekla, nekak bo šlo.

Napoved je kazala malo lepše vreme. Od avta do dostopa v steno je bilo za kakšne dve uri hoje po poti, ki ima ravno pravo strmino, da človeka ne uniči preveč, vendar sva tečajnika že pri avtu dobila dodatno težo v nahrbtniku. Jani in Luka sta bila malo hitrejša od mene in sta mi vsaketolko ušla. Pri vstopu v steno nas pričaka mrzel veter, mi pa imamo sabo tapravega primorca, ki bo plezal v kratkih hlačah medtem, ko sem jaz vsa ovita v par slojev oblačil zmrzovala. Hitro pregledamo, kje bomo plezal, se navežemo, izmenjamo opremo in že je Jani v steni.
Tokrat sva vodstvo prepustila izkušenemu midva pa sva se izmenjevala v varovanju. Da ne bom preveč pisala, kratko in jedrnato. S raz je bila res enkratna izbira, strm izpostavljen, kompaktna skala in taprava težavnost za začetnike. Sama sem imela pri dveh detajlih manjše težavice, ki sem jih z besedami kot so probaj dat levo nogo bolj višje, nad glavo imaš lepo šalico za se primit kar se da hitro rešila.
Hvala Luka in gospod, ki je plezal v navezi tik za nama za malo pomoči ... največji problem pa je predstavljalo vreme, saj veter ni ponehal sonce pa se je vsake toliko pokazalo izza oblakov in nas malo pogrelo. Na momente sploh nisem čutila prstov na nogah in rokah. Še z eno navezo smo po dobri štirih urah napora skupaj priplezali do vrha, kjer nas je ob vetru le pričakalo sonce. Da je razgled čudovit, mi verjetno ni potrebno omenjati.

Najprej so sledile čestitke, pol malica (hvala Jani za odličen štrudelj) in dvojni apzajl, ki smo ga opravili iz že urejenih štantov. Ostalo nam je še malo hoje po melišču, snežišču in že smo bili pri bivaku. Hiter pogled nazaj na preplezano smer in urno nazaj do avta. Pot domov je bila polna klepetanja, izmenjave mnenj, nasvetov in kovanja novih načrtov ... ker smo bili že pošteno lačni smo naredili postanek v Kranjski Gori, kjer smo pridno nahranili želodčke in se že malo zmatrani odpravili proti domu.

Zaključek dneva, vsaj iz moje strani, navdušena nad novo izkušnjo, komaj čakam nov podvig.
Za konec pa še enkrat hvala Jani!

19.07.2016


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti