Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sodobni trendi

... priprave športnih plezalcev je naslov diplomskega dela nekdanje vrhunske športne plezalke Natalije Gros, s katero je v torek, 12. julija 2016, diplomirala na Fakulteti za šport UL

V nalogi predstavlja značilnosti sodobnega športnega plezanja in podrobno opiše nekatera sredstva telesne (kondicijske) in psihične priprave športnih plezalcev, kot so: joga, tehnike sprostitve, fitnes (vključno z drogom), vaje z elastičnimi trakovi, kampus deska, deska za prste (fingerboard), sistemska stena, deska z zatiči (pegboard), gimnastični krogi, viseči trakovi in bioenergijske vaje.
Besedilo je obogateno z izkušnjami same avtorice ter članov in trenerjev slovenskih reprezentanc, še posebej Aleša Jensterleta, s katerim je avtorica opravila tudi obsežen intervju. Sredstva so predstavljena s konkretnimi vajami, namenjenimi plezalcem in obogatena s kvalitetnimi barvnimi fotografijami.

Naloga je v polnem besedilu dostopna v Cobiss (PDF, 6,32 MB)

Natalija Gros (letnik 1984) je ena najuspešnejših slovenskih športnih plezalk. Bila je svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju v vseh treh mladinskih kategorijah (1999, 2000 in 2002), zmagovalka svetovnega pokala v kombinaciji (2007), evropska članska prvakinja v balvanskem plezanju (2008) in podprvakinja v težavnostnem plezanju (2004).
V skali je z rdečo piko (kot prva Slovenka) preplezala smer z oceno 8c+ (Histerija, Mišja peč) in na pogled plezala do 8a+ (Happy mix, Skedenj).
Je soavtorica knjige Z glavo in srcem do vrha ter glavna nastopajoča v nagrajenem dokumentarnem filmu Chalk & Chocolate (Magnezija in čokolada). Film je posnel njen pokojni mož, Jure Breceljnik, ki mu tudi posveča svojo diplomsko nalogo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti