Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pubeca v Virensu

Primož Blaha: Končno lepo soboto sva z Maretom izkoristila za otvoritev plezalne sezone v hribih. 

Še nihče od naju ni plezal te sicer zelo priljubljene klasike v Koglu, zato sva se hitro zmenila kam.

Ne prav zgodaj sva začela in jo mahnila strmo navkreber proti dobro vidni steni Kogla. Seveda sva oba naštudirala smer, nisva se pa sploh ukvarjala z dostopom – Kamniške pa ja dobro poznava, saj menda veva kako priti v Gamsov skret. Tako nisva imela niti opisa, niti karte. No, vsake toliko je koristno doživeti takšno prizemljitev, da te opomni, da se v hribih ne splača jemati česarkoli z levo roko. Seveda, lahko bi mimogrede pogledala na google, ampak sva glede tega pač romantika… Na koncu je doživetje vseeno bolj zanimivo.

Kakorkoli, ko sva ugotovila, da nisva na pravi poti, sva bila že pod skalno zaporo in prehod levo čez graben nama ni nič kaj dišal. Zato sva šla pogledat do pod stene, kjer so trije plezali, jaz pa sem imel tudi v spominu, da so tam neke smeri. Ko so nama razjasnili kje sva, sva se odločila, da splezava čez steno in naprej do Kogla. Kot sva ugotovila doma, sva plezala smer Pubec (6 [5, A0], 130 m).
Prvi raztežaj je kar strm z dvema težjima detajloma, višje pa sledijo lepe platke do vrha.

Kljub nenačrtovanemu ovinku sva sklenila, da je najina varianta veliko boljša kot običajni dostop – dve uri grizenja kolen za 160 metrov plezanja. Tako pa dostop malo razbiješ in še več plezaš.

Od izstopa sva imela še nekaj strmega vzpona do pod stene. Ker sva bila dokaj pozna, ni bilo pred nama nobene naveze, vreme je pa tudi lepo držalo. Virensova smer (IV/III, 160 m) je sicer zelo obljudena in najbolj naju je skrbelo, da bo gneča. No, večji problem je bil, da večina po tej smeri abzajla, tako da smo imeli dvosmeren promet. Smer mi v spodnjem delu ni bila posebno všeč, zgoraj je potem precej lepše.

Na vrhu naju je pozdravilo sonce, midva pa sva se spustila naokoli do klopce na enkratni lokaciji in si privoščila malico. Za konec še strm sestop, tokrat po pravi poti, tako da sva naredila prav lepo osmico. Kljub zgrešenemu začetku torej več kot uspešna tura.

11.06.2016
Pubeca v Virensu 18.6.2016 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti