Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razvitje zastave

Slovenski planinski muzej: ... na Triglavu leta 1991

12. junija 1991 je na vrhu Triglava zaplapolala slovenska zastava – resda še ne dokončno oblikovana, a vendarle je plapolala v vetru nove države, za katero smo se Slovenci množično odločili pol leta pred tem.

V ponedeljek, 20. junija, ob 19. uri, se bomo v Slovenskem planinskem muzeju v počastitev 25 letnice države Slovenije spomnili tega dogodka in prav je, da naštejemo vse, ki so tedaj ponosno in z upanjem zrli z najvišjega vrha domovine: gorski reševalci Janko Ažman, Mitja Brajnik, Jernej Brežan, Janez Brojan, Janez Dovžan, Jože Gostiša, Senad Halilovič, Izidor Kofler, Janez Kunstelj, Andrej Kolenc, Cveto Kemperle, Kristjan Langus, Franci Lešnjak, Rajko Lotrič, Jože Martinjak, Klavdij Mlekuž, Dušan Polajnar, Aleš Robič, Miha Smolej, Stane Šmid, Franci Teraž, novinar Mirko Kunšič, pilota Jože Brodar in Rajko Špitaler, operater helikopterja Marjan Rebolj, fotograf Joco Žnidaršič in snemalec Janez Kališnik.

Spomine bomo obudili s kratkim filmom, ki ga je tedaj iz helikopterja posnel snemalec RTV Slovenija Janez Kališnik, nadaljevali s posnetki in komentarjem Janeza Brojana ter s projekcijo znanih in manj znanih fotografij Joca Žnidaršiča.

Ob koncu bodo vsi obiskovalci prejeli znamenito Žnidaršičevo fotografijo s plapolajočo zastavo vrh Triglava, na katero se bodo podpisali vsi tedanji udeleženci, ki bodo prisotni na prireditvi.

Kulturni program bo oblikoval moški pevski zbor Združenja vojaških gornikov Slovenije Gorščaki.
Elizabeta Gradnik, SPM 
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti