Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skočniki

Primož Blaha: Slapovi Belega potoka ...

Moker dan je bil kot nalašč za mokro turo. V prvinskem svetu martuljškega kraljestva se skriva dolina Belega potoka, nedvomno en bolj presunljivo lepih in divjih kotičkov naših gora. Za takšne dni, ko si ni obetati širnih razgledov, torej dobra izbira.

Namesto udobne lovske steze sem si za vzpon izbral bolj zanimivo opcijo – ves čas ob potoku navzgor. Beli potok je že v spodnjem delu nadvse dobrovoljen, ko živahno poskakuje preko vseh ovir. Tako sem se tudi jaz hitro nalezel dobre volje, sploh ko sem tolikokrat prečkal potok – in ostal suh! Po neštetih tolmunčkih in mini slapičih sem se znašel pod spodnjim, 15 metrov visokim slapom. Vzpon nad slap je zahtevnejši, naprej pa sledi še več idiličnih tolmunov, ko se struga počasi zapira v ozka korita.

Tam sem zapustil potok in se po zelo strmem gozdu povzpel do lovske poti, ki pelje nad 150-metrsko skalno stopnjo, preko katere se zliva cela vrsta prekrasnih slapov – Skočnikov. Večina slapov je praktično nedostopnih in jih je možno uzreti le od daleč, običajno od zgoraj. Zaradi tega je gibanje tu okoli zelo nevarno in izpostavljeno. Sam sem parkrat uporabil tudi vrv, da sem lahko pokukal čez rob, kljub temu sem lahko nekatere slapove in korita samo slutil. Ne glede na to so vredni ogleda in gotovo se še vrnem, saj je okolje naravnost čudovito.

Upal sem tudi, da bo vsaj dopoldne zdržalo brez dežja, a je že pri spodnjem slapu začelo pršeti. Pri vsej vodi in njenem klokotanju, žuborenju in, občasno, bobnenju tistih nekaj kapelj z neba niti ni prišlo do izraza. Pri zgornjem slapu pa je dež postal bolj vztrajen (beri: nadležen), zato sem opustil ideje o nadaljevanju naprej in sem se rajši po lovski poti vrnil. Nič hudega, saj pravim, da pridem še kdaj!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti