Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bivak II je zdaj v dolini

Gorenjski glas - Marjana Ahačič: Po osemdesetih letih so znameniti Bivak II iznad doline Vrata prestavili na skalnjak pred Slovenski planinski muzej ...

... in pod njim uredili prostor doživetij. Prvi obiskovalci se bodo na pustolovščino pod bivak lahko podali v začetku prihodnjega meseca.

Mojstrana - Osnovni namen bivakov je nuditi zavetje alpinistom, ki hodijo po brezpotjih in potrebujejo prenočišče ali zavetje pred slabim vremenom. Običajno stojijo ob vznožjih visokih sten z dolgimi pristopi ali pa na grebenih, ki terjajo dolgotrajna in naporna prečenja, pojasnjuje Eli Gradnik iz Slovenskega planinskega muzeja. »Bivak so leta 1936 postavili člani jeseniške podružnice Turistovskega kluba Skala po načrtu Karla Korenini j a in ga poimenovali Bivak II. Stal je na robu planote Na Jezerih na višini 2118 metrov, vzhodno od Rokavov, visoko nad dolino Vrata. Od tod so možna številna grebenska prečenja in pristopi na vrhove. V leseni konstrukciji, oblečeni v pocinkano pločevino, so bile slamnjače, železna peč na drva, kuhalnik na špirit, petrolejka, sveče, zložljivi mizici, klop in nekaj polic, poleg pa je bil tudi rezervoar z vodo. V njem je lahko prespalo do deset oseb. Zaradi lege, gradbene izvedbe in čudovitega razgleda na severno steno Triglava in Cmira so ga imenovali tudi kralj julijskih bivakov.
Do leta 2015, ko so ga zaradi nameravane zamenjave z novim prepeljali v dolino, je zanj skrbelo Planinsko društvo Jesenice, so povedali v planinskem muzeju, kjer bodo z novo pridobitvijo skušali obiskovalcem ponuditi doživetje, čimbolj podobno resnični izkušnji v gorah.

MARJANA AHAČIČ  

  10.06.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Bivak II je zdaj v dolini"

Jože Šolar,

......ampak prihaja novi, samo ima par mesecev zamude, saj to vendar vemo že od lani, kdor bere te novice.


Marjeta Štrukelj,

…. železna peč se je postarala in je že dolgo ni bilo v bivaku, slamnjače so davno nazaj zamenjali drugi materiali. Bivak je povsem služil svojemu namenu, ampak….


Marjeta Štrukelj,

Vsekakor ste mi polepšali dan. Hvala vsem, ki se trudite.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46098

Novosti