Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V katerem grmu tiči zajec?

AO Železničar - Primož Urh: Edo je doživel kar konkreten hribovski krst. Čestitke!

Stavim, da se mu bo odslej vsaka skala zdela čvrsta! Je pa tudi bila dogodivščina!

Glede na skico smo začeli prav, le da nas na koncu travnatega žleba ni pričakal strm kamin, ampak precej strma in zelo krušljiva plata. Pa smo odabzajlali po strmem travnatem žlebu nazaj in poskusili v sosednjem strmem travnatem žlebu.
Ta nas je pripeljal na strm travnat in krušljiv raz, t. j. na Grebensko smer. Ko bi po prvotnih načrtih že morali žuliti sendvič na vrhu smeri, smo šele prišli do prvih zaresnih skal. Krušljivost je njih odlika. Med mnogimi bolj ali manj strmimi travami smo tako naleteli na lepo in skoraj nekrušljivo plato pod zobom, zanimiv ozek preduh v zobu (karies?), nad zobom pa na krušljivo strmo zajedo in travnato livado.
Na koncu smo le ujeli Kaminsko smer, ki se nam je spodaj izmuznila. (Mogoče se je pa kamin podrl?)

Vstop po previsni krušljivi zajedi oz. po rahlo previsni in še kar čvrsti plati desno od njega je bil pravi preizkus za psiho. Potem pa še 60 metrov po strmem kaminu-zajedi, kjer je kdaj pa kdaj treba na trenje stopiti tudi na travo, prekobaliti kako drevce in nasploh uporabiti vse mogoče veščine napredovanja. Klinov ni bilo videti, dobrih razpok zanje tudi ne. Vse štante smo naredili na drevesih, vmesno varovanje pa, poleg bolj ali manj rahitičnih debelc, na metuljih in jebicah.
Razrahljane živce smo si ohladili v jezeru in pivu.

Zadnji štant

Preplezali smo Grebensko smer z izstopom po Kaminski v vzhodni steni Studorja (IV, 240 m).

Je bilo pa zanimivo dan kasneje debatirati s Pavlom Odarjem, ki je prvenstveno preplezal mislim da vse smeri v tej njegovi domači steni. So bili čisti norci ti Bohinjci, ki so se v sedemdesetih podili, večkrat tudi sami, po teh krušljivih pečinah.
Klobuk dol! Pa to vsekakor ni bila samo štirka!

06.06.2016 22:08


In še ta zloglasna pečina. Mi smo plezali po desni strani.
Ni tako lahko kot zgleda

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46105

Novosti