Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kraljestvo ključavnic

Gorenjski glas - Jelena Justin: Klek (1753 m) – Golica z okoliškimi vrhovi je v mesecu maju daleč naokoli znana po narcisah oz. ključavnicah. Ob mojem vzponu jih sicer še ni bilo, nekaj dni kasneje pa je zelene poljane ponovno pobelil sneg.

Karavanke imam od nekdaj rada; lepe so v vseh letnih časih. Okolica Golice je v mesecu maju še posebej lepa, saj zelene poljane v Rovtah in nad njimi prekrijejo narcise oz. ključavnice. Ko sem se pred tremi tedni povzpela na Klek, so bile sem ter tja še zaplate starega snega, čez nekaj dni so bile prve narcise že v Plavškem Rovtu, a glej ga zlomka, kmalu je spet padel sneg. Najbolje, da gremo na opisano turo in vidimo, kako je z narcisami.

Po avtocesti se zapeljemo do izvoza Jesenice-vzhod, se peljemo skozi center Jesenic in v križišču zavijemo desno na vzpenjajočo se cesto proti Plavškemu Rovtu in Planini pod Golico. Na naslednjem razpotju peljemo naravnost oz. levo proti Plavškemu Rovtu. Strmi cesti sledimo do vasi in skozi vas. Ko dosežemo makadam, se cesta rahlo spusti, nato pa se začne zmerno vzpenjati. Ko dosežemo zadnjih nekaj hiš (kmetija Zakamnik), nadaljujemo desno. Cesti sledimo, dokler ne pridemo do naslednjega razpotja, kjer se ena cesta odcepi levo, ena pa gre naravnost. Smo v Martinčevem Rovtu, kjer parkiramo in začnemo z vzponom po levi oz. zgornji cesti.

Hodimo po makadamski cesti, ki se zmerno vzpenja. Gremo mimo zapornice in hitro dosežemo travnik na levi strani. Naša cesta zavija levo, smerokaz pa nas opozori, da gre v desno markirana pot proti Planini pod Golico. Od tukaj dalje je pot markirana, čeprav so markacije ponekod zelo obledele in jih zlahka zgrešimo. Cesta nas pripelje do gozda, kjer se strmeje vzpne in nas višje pripelje do lovske opazovalnice Zgornje Trate. Cesta se spremeni v kolovoz, ki se strmo vzpne in nas pripelje direktno do Jeseniške planine. Ko pogledamo proti vzhodu, se nam odpre razgled na pobočja Struške, Belščice in Stola. Od koče na planini nadaljujemo po levem travniku, kar nas opozori tudi smerokaz. Držimo se nekako sredine travnika in kmalu dosežemo dobro vidno stezo, ki se strmo vzpenja čez travnik. Na vrhu travnika dosežemo vezno markirano pot Dovška Baba–Stol. Predlagam, da zavijemo desno proti Golici. Prečimo vzhodno pobočje Kleka. Globoko pod sabo vidimo Jeseniško planino. Hitro dosežemo izrazito sedlo, s katerega se usmerimo proti severu, da dosežemo greben. Pot do grebena ni markirana. Ko dosežemo grebensko pot, zavijemo levo in sledimo grebenski stezici. Pred nami se odpirajo razgledi proti Koprivnjaku, Dovški Babi in Hruškemu vrhu, ki so najlepši in najbolj izraziti z vrha Kleka. Takrat se pokaže tudi čudovito »kraljestvo Zlatoroga« s Triglavom, Rjavino, Vrbanovimi špicami, Cmirom, Stenarjem, Škrlatico, Špikom itd. Pod Klekom na severni strani vidimo avstrijsko kočo na Rožci, na južni strani pa našo kočo na Rožci. Še malce naprej od sedla Rožca zagledamo kočo na Hrušanski planini. S Kleka sestopimo po mejnem grebenu, na njegovo zahodno stran. Sestop je strm in poteka med rušjem. Ko na Rožci dosežemo vezno pot, zavijemo levo, prečimo manjšo grapo in se pri smerokazu odcepimo desno, na travnik, po katerem smo se prej vzpenjali. Hitro dosežemo Jeseniško planino, s katere se po poti vzpona oz. po kolovozu in cesti vrnemo nazaj v Martinčev rovt, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Nadmorska višina: 1753 m
Višinska razlika: 650 m
Trajanje: 3 ure
Zahtevnost: 2 / 5

  10.05.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti