Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob Evropskem dnevu parkov

TNP - Tina Markun: ... 600 osnovnošolcev obiskalo Soško pot - 18. Belarjevi dnevi

Trenta, 27. maja: Triglavski narodni park je ob evropskem dnevu parkov in tednu slovenskih parkov organiziral tradicionalni Belarjev naravoslovni dan za petošolce osnovnih šol iz neposredne okolice narodnega parka. Pohoda po Soški poti s skritimi pismi se je 25. in 26. maja udeležilo 600 otrok. Naravoslovni dan nosi ime po dr. Albinu Belarju, ki je leta 1906 predlagal zavarovanje Doline Triglavskih jezer, kar se je uresničilo osemnajst let kasneje.

Na letošnjih 18. Belarjevih dnevih so sodelovale osnovne šole iz Bovca, Radovljice, Mošenj, Ljubnega, Kranjske Gore, Mojstrane, Bohinjske Bistrice, Mosta na Soči, Lesc, Tolmina, Kobarida, Bleda, Gorij in Jesenic ter otroci iz Biosfernega območja Nockberge iz Avstrije, Naravnega parka Julijsko predgorje iz Rezije in Narodnega park Risnjak iz Hrvaške.

Sodelavci Triglavskega narodnega parka so pripravili zanimive postaje s skritimi pismi ob Soški poti o naravnih in kulturnih posebnostih Triglavskega narodnega parka, predvsem Trente. Otroci so med potjo prisluhnili temam o pomenu narodnih parkov, Juliusu Kugyju in trentarskih gorskih vodnikih, vodah v Triglavskem narodnem parku, pomenu rudarstva in železarstva v zgodovini Trente in drobnem živalstvu v Soči. Pohod je potekal po zgornjem delu Soške poti do Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka Dom Trenta, ki so si ga otroci tudi ogledali. Ob zaključku pa jih je čakala tudi prava pastirska malica – čompe (krompir) s slano skuto. Prirodoslovni muzej Slovenije udeležencem Belarjevega dneva vsako leto omogoči brezplačen voden ogled botaničnega vrta Juliana, ki letos praznuje 90 let.

Oba dneva je Triglavski narodni park organiziral še fotografsko delavnico, na kateri je sodelovalo 18 ljubiteljskih fotografov. Z organizacijo Belarjevega naravoslovnega dneva se Triglavski narodni park sistematično vključuje v program šol v neposredni okolici parka s ciljem, da otroci park obiščejo, razmišljajo o pomenu ohranjene narave in kulturne dediščine, da se v park vračajo in da so ponosni nanj.

  27.05.2016
 

 

Kategorije:
Novosti POH MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti