Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

40. Pohod

Žarko Rovšček: ... PD Tolmin na planino Sleme

Planinsko društvo Tolmin vabi v nedeljo, 29. maja, na 40. tradicionalni pohod na planino Sleme pod Rdečim robom.
Spominska slovesnost bo pri spomeniku ob 11. uri. Na planini bodo pripravili tudi poseben pano s priložnostno razstavo fotografij s preteklih pohodov.

Vodeni odhodi:
- ob 6.30 iz Tolmina, s parkirišča pri Banki Koper (lahke hoje skupno 5-6 ur), vodi Mara Vidic, 040 232 898
- ob 8. uri s planine Kuhinja (lahke hoje skupno 3 ure), vodi Rudi Rauch, 031 756 082.

Pohodi na planino Sleme so se začeli na pobudo Rudija Raucha, od lanskega leta častnega člana PD Tolmin, ki si je kot nekdanji predsednik PD (1977-1981) prizadeval, da bi dotedanje društvene izlete nadgradili in nanje povabili tudi nečlane.

Začetek pohodov na planino Sleme je opisal v svojem prispevku za glasilo PD Tolmin Krpelj (K 3 – 2001, str. 23). Leta 1977 so takratni jugoslovanski planinci ob 85-letnem jubileju predsednika Tita organizirali akcijo vzponov na 85 vrhov. Ker se mu je Krn zdel za množični pohod pretežak, ga je obiskala le manjša skupina planincev, ki se je glavnini kasneje pridružila. Za množični pohod je izbral planino Sleme pod Rdečim robom, iz zgodovine NOB znane kot prizorišče bojev Gregorčičeve brigade in Idrijsko-tolminskega odreda, kjer je padlo nad 60 partizanov.
Prvega pohoda na planino Sleme se je udeležilo preko 200 planincev, od tega 100 osnovnošolcev iz Tolmina, Mosta na Soči in celo iz Deskel (danes občina Kanal ob Soči), kjer je takrat delovala skupina PD Tolmin. Osnovnošolci so izvedli nekaj recitacij, zapel je tudi mladinski pevski zbor iz Tolmina.
PD Tolmin je v naslednjih letih nadaljevalo s pohodi vse do današnjih dni. Ob spomeniku na planini Sleme so se ob priložnostnem, včasih tudi improviziranem programu, zvrstili številni govorniki. Večkrat so se jim pridružili tudi redki še živeči udeleženci bitke na Rdečem robu, npr. Leopold Košir – Zmago in Srečko Berlič, ki so zbranim s pripovedjo predstavili takratna dogajanja.

Rauch pripoveduje: »Več let zaporedoma so bili med številnimi udeleženci pohoda tudi pripadniki teritorialne obrambe. Od desetega pohoda dalje (leta 1986) vodimo tudi knjigo udeležencev, v katero smo deset let vpisovali tudi ustanovo oziroma podjetje, kjer je posamezni udeleženec zaposlen. Občinski svet Zveze sindikatov Slovenije Tolmin je podeljeval vsako leto pokal tisti ustanovi ali podjetju, iz katere je prišlo največ udeležencev pohoda.« Pohod je bil izveden vsako leto, ne glede na vreme, ki je bilo v dolgih 40 letih zelo različno. Najbolj številna udeležba je bila na 10. pohodu leta 1986 (291 udeležencev), najslabša leta 2008, ko se je 32. pohoda udeležilo samo 15 pohodnikov.

PD Tolmin je ta dogodek v svojem programu obdržalo. Pridružuje se številnim prireditvam v mesecu maju, ko občina Tolmin slavi svoj praznik. Vpisna knjiga kaže, da se je pohodov od l. 1986 dalje udeležilo skupaj 3519 ljudi, vendar je treba pripomniti, da se skoraj nikoli ne vpišejo vsi. Ob tej predpostavki in dejstvu, da knjiga ne zajema vseh let (manjka obdobje 1977-1985), je številka vseh udeležencev gotovo še veliko višja. Ocena skupne udeležbe vseh do letos se giba okrog 5000-6000.

Letošnji, že štirideseti pohod na planino Sleme je ob jubilejnem letu 120-letnice planinstva v Posočju že kot samostojen dogodek lep organizacijski dosežek.

Besedilo: Žarko Rovšček
Fotografije: arhiv PD Tolmin

PD Tolmin ...05.2016

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti