Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Alpe po navdih

Dan Alpske konvencije 26.‒28. maja 2016: Po alpskih dolinah s kolesom in peš ...

... gremo v Bohinj, dolino Soče in Zgornjesavsko dolino.

Namen prireditev je opozoriti na dragocenost in občutljivost alpskega prostora ter da so Alpe naš skupni življenjski prostor, za katerega želimo čim bolj odgovorno in usklajeno skrbeti in k tem pritegniti tudi obiskovalce.

V četrtek, 26. maja, ob 19. uri, bo v Zeleni hiši v Kobaridu odprtje razstave Constructive Alps, rezultatov natečaja za trajnostno gradnjo v Alpah. Ob 20. uri pa bo v Kinogledališču v Tolminu predvajanje etnografskega filma Mirno o življenju v bavarskih Alpah in prihodnosti mladih.

V petek, 27. maja, ob 10. uri, bo v Kinogledališču v Tolminu mednarodni posvet z naslovom Storitve v čezmejnem prostoru, namenjen osvetlitvi vprašanja, katere storitve lahko okrepijo vlogo obmejnih območij, kar je za Slovenijo, ki ima preko 1300 km kopenske meje s sosednjimi državami, pomembno za njihov prihodnji razvoj.

V soboto, 28. maja, bodo potekali pohodi, kolesarjenje, tek in bogat spremljevalni program v Bohinju, dolini Soče in Zgornjesavski dolini.
Sobotni program vključuje botanično-kulinarični dan v Bohinju s pričetkom ob 9.30 v Bohinjski Bistrici, pohod iz Mojstrane do Pocarjeve domačije na temo življenja v alpskih dolinah s pričetkom ob 10.00 pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani, delavnice za otroke v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani s pričetkom ob 10.00 in ob 15.00 ter odprtje mojstranških ferat ob 16.00, tradicionalni tekmovalni Juriš na Dovško Babo (nordijska hoja, tek, kolesarjenje in otroški tek) s spremljevalnim programom s pričetkom ob 9.00 na trgu pri Hiši pr Katr na Dovjem, pohod v Javorco iz vasi Krn ob 11.00 z organiziranim prevozom iz železniške postaje Most na Soči, Tolmina in Kobarida, kolesarjenje v Javorco iz Tolmina ob 10.30 in pohod po Soški poti z ogledom naravnih in kulturnih posebnosti Trente, obiskom botaničnega vrta Juliana in predstavitvijo otroške knjige Gorski vrt za vse odprt s pričetkom ob 10.00 pri Kugyjevem spomeniku v Trenti.

Z dogodki želimo tudi ozaveščati o Alpski konvenciji – mednarodni pogodbi, ki so jo podpisale alpske države (Avstrija, Italija, Francija, Slovenija, Švica, Nemčija, Liechtenstein in Monako) ter Evropska skupnost. Podpisnice so se zavezale k varovanju in trajnostnemu razvoju Alp ter zaščiti gospodarskih in kulturnih interesov v Alpah živečih prebivalcev.


   Delo, 25.05.2016   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti