Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred dvajsetimi leti

... so v plazu pod severno steno Mojstrovke našli Jasno Bratanič in Staneta Belaka - Šraufa
Ponesrečila sta se 24. decembra 1996

Iskanje Šraufa in Jasne

Jasna Bratanič je prišla v alpinistično šolo Akademski AO leta 1991. Z izjemno voljo je zelo hitro napredovala in bila že leta 1994 proglašena za najboljšo slovensko alpinistko. Približno takrat je začela plezati s Šraufom.
V zadnjih dneh decembra 1995 je telefonirala njena sestra Maja. Na koncu pogovora jo je Mateja povprašala po Jasni. Povedala je, da sta bili dogovorjeni za skupno nakupovanje novoletnih daril, vendar Jasne ni bilo. V prejšnjih dneh naj bi šla s Šraufom v hribe, vendar ni vedela, kam in za koliko časa.
Naslednji dan je Maja ponovno poklicala in povedala, da Jasne še vedno ni. Vreme se je v tistih dneh močno poslabšalo. Prej skoraj kopne hribe je prekrila debela snežna odeja. To je bil že znak za alarm. Poklical sem Tonača, takrat načelnika postaje GRS Ljubljana, in povedal da Šraufa in Jasne ni.

Potem so se začela iskanja in ugibanja. Ali sta sploh šla v hribe? Kaj pa če sta šla v Avstrijo? Mogoče sta v Švici … Verjetno v kakšnem bivaku čakata, da se bo splazilo in bosta potem prišla dol …
Vozili smo se po dolinah od Porezna do Visokih Tur in na izhodiščih iskali Šraufov avto. Uradno pa iskalna akcija sploh še ni bila sprožena, saj ni bilo prav nobene sledi, ki bi kazala, kam sta odšla.
Vseeno je v tej fazi iskanja sodelovalo vsaj sto ljudi, poleg slovenske pa so bile obveščene tudi policije alpskih držav. Še več ljudi je v lepem vremenu, ki je sledilo sneženju, hodilo mimo velikega kupa snega, ki se je pojavil na tisti vršiški serpentini, kjer se pot od Koče na Gozdu proti Erjavčevi koči prvič dotakne ceste.

Dan po Novem letu se je nekomu zazdelo, da se pod tem kupom nekaj blešči. Ko je odstranil vrhnjo plast snega, je zagledal Šraufov avto. V njem je bil po dobri Šraufovi navadi listek z načrtovano turo. V sredo, 3. januarja 1996, se je začela obsežna iskalna akcija. Prvi dan so sodelovali predvsem člani GRS Kranjska Gora, v četrtek se je pridružila naša in postaje iz Zgornjesavske doline, v petek pa je bilo na terenu največ reševalcev iz postaje GRS Ljubljana.
Na začetku je akcija potekala predvsem na južnih pobočjih Mojstrovke in Nad Šitom glave. Sondiranje plazov, lavinski psi, helikopterji … Nekdo je rekel: »Iščemo iglo v kopici sena.« Pogledati smo šli tudi na severno stran, vendar smo iskanje zaradi prevelike nevarnosti plazov prekinili.
V soboto, zadnji dan obsežnega iskanja, se je na Vršiču zbralo 200 reševalcev iz cele Slovenije. Žal se je vreme močno poslabšalo, zato je bilo sondiranje plazovin na južnih pobočjih Mojstrovke prekinjeno že sredi dneva.
Iskanje se je v manjšem obsegu nadaljevalo vse do pomladi. Počasi se je težišče premaknilo na snežišča pod severno steno Mojstrovke. 19. maja 1996 so na njih našli Jasnin nahrbtnik.
Iskanje obeh ponesrečenih se je spet začelo s polno paro. Spet so sodelovali člani raznih postaj. 21. maja so našli Jasno, dva dni kasneje pa še Šraufa. Še zadnja prgišča upanja so se razblinila. Umrla je neskončno zagnana Jasna. Umrl je Šrauf, vrhunski alpinist, gorski vodnik, reševalec, legenda.
Jasna Bratanič in Stane Belak – Šrauf sta se ponesrečila 24. 12. 1995. Verjetno ju je talni plaz odnesel čez severno steno Mojstrovke. V obsežni iskalni akciji so sodelovali člani vseh postaj GRS. Našli so ju spomladi 21. in 23*. maja 1996.

Miha Peternel 


Op.: Po zapisu "V spomin" na straneh Akademskega AO in PD Onger 
     * Prav je 24. maja, ko je Jure Jeršin našel še Šraufa

Zbornik 1949 - 2009 PDU/APD

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti